Här är de glassiga recepten

Publicerad 2012-07-25

Jordgubbsglass

Ca 1 liter

6 dl jordgubbar, färska ­eller upptinade frysta

1 tsk äkta vaniljsocker

3 dl florsocker

3 msk ljus honung

4 dl vispgrädde

Gör så här:

1.Mixa jordgubbar, ­vaniljsocker, florsocker och honung i 2-3 minuter till en fin puré.

2. Sila ner purén i en bunke ­genom en finmaskig sil och rör ­sedan ner grädden i purén.

3. Täck bunken med plastfolie och låt stå i kyl 1 timme.

Med glassmaskin:

4. Häll den kalla smeten i glassmaskinen och följ instruktionerna för just din maskin.

Utan glassmaskin:

4. Ställ en rostfri skål i frysen, den ska bli iskall. Häll över den kylskåpskalla smeten i den rostfria skålen, täck med plastfolie och låt stå i frys i 1 timme.

5. Ta ut skålen och mixa­­ ­smeten med elvisp i 1–2 minuter så att den blir jämn, ställ tillbaka i frysen.

6. Upprepa 3 till 4 gånger, cirka en gång i timmen.

7. Glassen har nu ­mjukglasskonsistens, för ­hårdare glass låt stå ytter­ligare 4 timmar i frys.

Tips: Variera gärna ­genom att byta jord­gubbarna mot andra bär.

Randiga yoghurt­pinnar

6–8 pinnar

10 jordgubbar, färska eller upptinade frysta

1,5 dl + 2 dl + 2 msk vaniljyoghurt

3 msk chokladsås

2 msk strösocker

Gör så här:

1. Blanda 1,5 dl yoghurt med chokladsås. Fyll upp pinnglassformarna till 1/3 och ställ i frys i 30 minuter.

2. Ta ut och fördela totalt 2 dl yoghurt i formarna. Låt stå i frys i 30 minuter.

3. Mixa jordgubbar, socker och två matskedar yoghurt till en fin puré. Sila genom finmaskig sil.

4. Ta ut formarna och häll över jordgubbspurén. Stick i pinnarna och ställ i frys i minst 6 timmar.

Tips: Pinnglassformar finns bland ­annat på Ikea och Clas Ohlson för en mindre peng.

Juicepinnar med fruktbitar

6-8 pinnar

1/2 mogen mango

5-6 apelsiner

1 citron

4 msk florsocker

3 msk ljus honung

Gör så här:

1. Skär mangon i småbitar.

2. Pressa apelsin och citron till juice i en citruspress.

3. Mät upp 5 dl juice och mixa med florsocker och honung i 1-2 minuter, tills sockret löst sig.

4.  Häll blandningen i pinnglassformar, men lämna lite utrymme för mangon. Låt stå i frys i 30 minuter.

5. Ta ut formarna och rör ner mangobitarna. Stick ner pinnarna och ställ i frys minst 6 timmar.

Tips: Spola utsidan av formen i varmt vatten för att lättare kunna lossa glassen.