Adoption bättre än familjehem

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-10

Ulf Kristersson (m): Att stå helt ensam på sin 18-årsdag är ovärdigt

Fler barn som familjehemsplaceras borde få adoptivföräldrar istället.

– Svenska barn får inte samma chans som till exempel estniska och ryska barn och det tycker vi är underligt, säger Inga Näslund vid Adoptionscentrum.

Fler inhemska adoptioner skulle också öka möjligheterna för homosexuella att bli föräldrar.

Mellan 15 och 20 svenska barn adopteras bort varje år. Enligt Adoptionscentrum, som främst förmedlar internationella adoptioner, borde fler svenska barn få adoptivföräldrar istället för att placeras i familjehem.

– Det sägs att ingen vill ta emot svenska barn med svår bakgrund, men de utländska barnen har också svår bakgrund, säger Inga Näslund vid Adoptionscentrum efter en diskussion om inhemska adoptioner i Almedalen idag.

Öppna adoptioner

För att öka antalet svenska adoptioner föreslår Adoptionscentrum fler öppna adoptioner. Då har barnet fortfarande en viss kontakt med den biologiska familjen.

Öppna adoptioner är vanliga i Storbritannien och i USA. De svenska erfarenheterna är också goda.

– Vi har estniska barn som besöker mormor i Estland. Varför skulle inte svenska barn kunna göra samma sak? säger Inga Näslund.

Fler inhemska adoptioner skulle öka möjligheterna för homosexuella par att få adoptera. Adoptionscentrum har ännu inte förmedlat några adoptivbarn till homosexuella par.

– Det finns inga länder som tillåter det. Varje gång vi ställer frågan frågar länderna oss om vi genomfört några sådana adoptioner i Sverige. Innan vi kan svara ja på den frågan är vi inte trovärdiga, säger Inga Näslund.

”Ensamheten ovärdig”

Stockholms moderate socialborgarråd Ulf Kristersson deltog i torsdagens seminarium i Almedalen. Han är positiv till fler inhemska adoptioner. Förra året fick bara ett av 800 familjehemsplacerade barn i Stockholm adoptivföräldrar.

– Så länge vi har små barn som lever i fosterfamiljer under lång tid borde vi på allvar fundera på fler adoptioner. Att växa upp utan att veta vem som har ansvar för en och sedan stå helt ensam på sin 18-årsdag är ovärdigt, säger Ulf Kristersson.

Följ ämnen i artikeln