”Barnen mår bra av att betala”

Publicerad 2014-03-25

Familjeekonomen: Det är en otjänst att försörja unga vuxna

Rachel Canning, 18, drog mamma och pappa inför domstol – för att de slutat betala för henne.

Amerikanska Rachel Canning, 18, stämde sina föräldrar när de slutade att försörja henne under studietiden.

I hemlandet kritiseras hon för att vara en bortskämd snorunge.

Men hur är det egentligen: Hur länge ska föräldrar försörja sina barn?

Studenten Rachel Canning, 18, hävdar att hon kastats ut från föräldrahemmet, och därmed riskerar att inte ha råd att plugga på universitetet. Därför stämde hon sina föräldrar. Rachel Canning vill ha ett skadestånd som ska täcka hennes levnadskostnader och skolavgifter fram till universitetsexamen.

”Det är en stor sorg”

Hennes föräldrar å sin sida- menar att dotter själv valt att flytta, och att det är en stor sorg.

– Vi älskar våra barn och saknar henne. Det är fruktansvärt för mig och min fru och vi vill ha hem vårt barn. Hon kräver att vi betalar hennes räkningar, men hon vill inte bo hemma och vill inte leva efter våra regler, säger pappa Sean Canning till Huffington Post.

Familjens situation har väckt debatt kring föräldrars försörjningsplikt, efter att amerikanska medier uppmärksammat artonåringens stämning.

Även i Sverige har frågan hettat till på senare år. I en rad tv--program har vi fått följa unga vuxna som bor kvar hos och försörjs av sina föräldrar.

Ingela Gabrielsson är privatekonom på Nordea och enligt henne gör man helt rätt i att ställa lite krav på sina barn efter studenten.

Svårt att ta betalt

– Som förälder i Sverige har du försörjningsansvar till barnet är arton, eller gått ut gymnasiet. Så säger lagen men verkligheten ser annorlunda ut i många familjer. Ofta vill föräldrar ta hand om sina ungdomar och har väldigt svårt att ta betalt av dem även om de bor kvar hemma och har egna jobb.

Men att ta upp pengar och betalning till diskussion är alltid rätt, enligt henne.

– Du gör barnen en tjänst genom att ta betalt av dem när de stannar kvar hemma, så att de lär sig att ta hand om pengar. För många blir det ändå billigare än att flytta och klara sig helt själva. Det kan också vara bra att uppmana sina ungdomar att söka ett extrajobb, så att de själva får lära sig att hålla i pengar, säger Ingela Gabrielsson.

Ungefär så resonerade även domaren i New Jersey. Det blev nämligen inga pengar för Rachel – i alla fall inte med domstolens hjälp.

Privatekonomens bästa tips: våga prata om pengar

1 Prata om pengar, även om det kan vara ett känsligt ämne. Undersökningar ­visar att föräldrar ofta tycker att det är svårt att ta betalt av barnen, medan barnen själva tycker att det är naturligt.

2 Genom att prata om pengar lär du ditt barn hur det ska bli rätt framöver – att hen inte kan köpa allt samtidigt och att man ska spara för framtiden.

3 I Konsumentverkets årliga rapport ”Håll koll på pengarna” finns rekommendationer kring hur mycket barnen kan betala för sig.

4 Vill du inte att ditt barn ska betala hemma? Har du råd att stå för alla kostnader – låt ändå barnet betalar en slant varje månad som du sätter in på ett sparkonto för framtiden.

Du måste betala – även efter 18 års ålder

Enligt svensk lag upphör föräldrars underhållsskyldighet när barnet ­fyller 18. Föräldrarna är dock underhållsskyldiga så länge barnets gymnasieskolgång pågår, dock längst till hen fyller 21.

2011 bodde över hälften – 53,8 procent – av svenskarna i åldern 18–25 kvar hos sina föräldrar.

I åldern ­25–34 år bor endast 4,1 procent kvar hemma.

Kvinnor flyttar hemifrån tidigare än män.

I en fjärdedel av EU:s 27 medlemsländer är männen i snitt 30 år ­eller äldre när de lämnar föräldrahemmet.

Källa: Cornucopia.se, scb.se