”Alla kan göra egen glass”

Publicerad 2012-07-25

Hemmagjort Ida, 6, Jakob, 11, Adam, 4, Gabriel, 8, Louisa, 4, och Ronja, 9, alla med efternamnet Chrifi, får äntligen avnjuta pinnglassarna de gjort tillsammans med glassexperten Eliq Maranik.

Ingen sommar utan glass.

Den godaste och nyttigaste gör du själv.

– Låt barnen vara med! Det är okej med lite kladd så länge man har kul, tipsar glassexperten Eliq Maranik.

Läskande sorbet, mjuk gräddglass eller en fräsch yoghurtvariant – säg den mun som inte vattnas när de kalla sötsakerna kommer på tal.

Men glass är inte bara gudagott utan också roligt att göra tillsammans med sina barn.

– Alla kan göra egen glass, det är hur lätt som helst! säger författaren Eliq Maranik som nyligen släppt två böcker om glass, den ena för barn.

Går att välja nyttigare

Är man sin egen glasskock kan man dessutom välja nyttigare ­ingredienser som yoghurt eller färskpressad juice.

– Frukt och bär är inte alltid så populärt hos barn, men i glassform brukar det mesta gå ner. En glass av yoghurt och bär kan man till och med äta till frukost, säger författaren.

Hälsosamma pinnglassar

Vad gäller trender är pinn­glassar, gärna hälsosamma, det hetaste man kan göra just nu.

– Det är redan en jättetrend i USA och jag ser att det blir allt mer populärt i Sverige också, ­säger Eliq Maranik.

Tävla och vinn din egen glassbok

Vi lottar ut 10 ex vardera av ”Glass för barn” och ”Glass – frysta favoriter för alla smaker”. Svara på frågan: ”Vilken är den största glasstrenden just nu, enligt föfattaren Eliq Maranik?” Mejla svaret och din adress till: vinnenglassbok@aftonbladet.se, senast den 29/7. Märk mejlet med titeln på den bok du tävlar om.

Skrivit en bok om barnglass

Namn: Eliq ­Maranik.

Ålder: 31.

Bor: Stockholm.

Gör: Författare och fotograf.

Aktuell: Med tre nya böcker, bland annat ”Glass för barn” (Grenadine bokförlag) som dessa recept kommer från.

Glassexpertens bästa råd!

Låt barnen använda sin fantasi och hitta på nya, roliga smakkombinationer. Varför inte blanda i brownies, maränger eller krossade nötter?

Investera gärna i en glassmaskin som gör glassen krämigare.

Hemmagjord glass håller upp till tre månader, förutom sorbet och pinnglass som bör ätas inom en vecka.

Mjölkallergiker? Byt ut mejeriprodukter mot soja- och havreprodukter, eller använd nötmjölker. Ett annat tips är ­sorbet gjord på vatten och fruktsaft.