So long, tampong

Publicerad 2013-07-25

Hej hopp, menskopp - nu vill vi ha andra skydd

Allt fler väljer alternativ Lina Wicksell, 28, har bytt ut tamponger och bindor för gott. ”Det här alternativet är mer miljövänligt och ekonomiskt. Jag kommer inte byta tillbaka”, säger hon.

Liten och behändig, men fort­farande kontroversiell.

Menskoppen ökar i popularitet, men avskräcker andra.

- En del har svimmat när jag har pratat om det, säger Annelie Svensson som säljer menskoppar.

Menskoppen är egentligen ingen ny produkt och det finns dokumenterat att den tillverkades redan på 1930-talet i USA.

Under 1980-talet hade den ett uppsving i Sverige men det är inte förrän nu som menskoppen har börjat utmana de traditionella skydden.

- Till skillnad från tampong och binda suger den inte upp blodet utan samlar upp det, vilket behåller balansen i slidan, säger Annelie Svensson som driver en sajt som säljer menskoppar.

När hon pratar om sitt mensskydd är det många som är skeptiska.

- Både killar och tjejer blir främst äcklade av ordet. Om man har svårt för det kan det vara svårt att köpa en. Jag tror det hänger ihop med hur lite vi pratar om kroppen och mens. En del har svimmat när jag har pratat om det, säger hon.

Ekonomisk och praktisk

I dag finns ett trettiotal olika märken på marknaden och det är främst via sociala medier som många tipsar om och upptäcker menskoppen.

- Den är ekonomisk då den håller i mellan fem och tio år. Man behöver inte ta med massa olika skydd och den behöver inte tömmas lika ofta som man behöver byta tampong.

Lina Wicksell, 28, började använda menskopp för ett och ett halvt år sedan efter tips från sin lillasyster.

”Behöver aldrig oroa mig”

- Jag tyckte det var en toppen­idé! Jag var så förbannad på att vi tjejer behöver lägga så mycket pengar på mensskydd, säger hon.

Lina testade två olika modeller innan hon hittade rätt och sedan dess har hon varit helt nöjd.

- Jag behöver aldrig oroa mig för att det ska finnas tamponger. Den är väldigt smidig och jag behöver bara tömma den ungefär en gång per dygn.

I början tyckte hon att det var lite krångligt att få den på plats men precis som när man börjar använda tamponger och bindor är det en vane­sak.

- Det här alternativet är mer miljövänligt och ekonomiskt. Jag kommer inte byta tillbaka, säger Lina.

3 andra mensskydd

Probiotisk tampong

Tampongen förser slidan med goda mjölksyrabakterier. Användande medverkar till en bra bakterieflora. Cirkapris: 12 stycken för 100 kr.

Skumtampong

Den trådlösa tampongen är preparerad med probiotisk lactagel. Kan användas när man badar, sportar och har sex, utan att den känns. Cirkapris: 4 stycken för 100 kr.

Tygbinda

Gjorda av 100 procent ekologisk bomull och låter underlivet andas. Kan tvättaa och användas flera gånger. Cirkapris: 3 stycken för 150 kr.