Mannerström: ”Lite humor måste man ha”

Publicerad 2014-02-17

TV-kocken förvånad: ”Jag har aldrig upplevt sextrakasserier som något allvarligt problem”

Nästan sju av tio kvinnor i restaurangbranschen uppger att de har blivit sextrakasserade.

Kändiskocken Leif Mannerström menar att diskussionen är överdriven.

– Jag har aldrig upplevt sextrakasserier som ett stort, allvarligt problem. Tonen i branschen är hård men hjärtlig.

Alexandra Zazzi.

I dag rapporterar Aftonbladet om Malin Bastholm, 26, som i P3-programmet Verkligheten berättar hur hon under många år blivit sextrakasserad i jobbet som kock.

”Hade hon träningsvärk berodde det på sex. Höll hon i en banan frågade en kollega var hon ville ha den. När hon plockade åt sig grönsaker tryckte bartendern upp henne mot hyllan.”

Långt ifrån ensam

Malin Bastholm är långt ifrån ensam. När Svenska Dagbladet förra sommaren frågade drygt 300 kvinnor som jobbar eller har jobbat i restaurangbranschen svarade 66 procent ja på frågan om de känt att någon betett sig obehagligt på ett sexuellt sätt på jobbet. Det handlar om allt ifrån ovälkomna sexskämt till beröring och övergrepp. Nästan 90 procent uppger att det hänt mer än en gång.

Förvånad över uppståndelsen

TV4­-kocken Leif Mannerström menar att debatten är överdriven, och är förvånad över uppmärksamheten som branschen fått i media den senaste tiden.

– Förr var det mycket sånt här, men det var åt båda håll. Jag som elev fick stå ut med att kvinnliga kallskänkschefer kunde vräka ur sig lite vad som helst. Det fick man tåla. Men idag är det bättre. Jag har aldrig upplevt sextrakasserier som ett stort, allvarligt problem. Tonen i branschen är hård men hjärtlig, det är en humor man inte ska ta på allvar, säger han och fortsätter:

– Skulle jag se någon som kladdar på småflickorna i servisen skulle det bli ett jävla liv från mig. Det finns inte på kartan att man ska hålla på sådär. Då har facket ett jobb att göra. Men lite humor måste man ha och man kan inte ta allt som sextrakasserier. Det gäller också för tjejerna

att svara med samma mynt. Det är så det funkar.

I Sverige har vi kommit längre än i många andra länder, tror Mannerström.

– I restaurangköken ute i världen är det nog hårdare klimat. Där gäller det att bita ihop eller så byter man jobb.

”Mycket sker i skymundan”

Tv­-kocken Alexandra Zazzi är däremot långt ifrån förvånad, och välkomnar debatten. När hon var yngre och ny i branschen hände det att hon märkte av ett tufft sexistiskt klimat, även om hon personligen klarade sig undan rätt bra.

– I många kök finns en väldigt hård jargong mot kvinnor och människor med utländskt ursprung eller annorlunda religion. Det är en form av mobbing där man hackar på den annorlunda länken Mycket av det sker i skymundan – såsom nyp i stjärten – när ingen ser, säger hon och fortsätter:

– Den hierarkiska attityden, med rasistiska och sexistiska tendenser kan leva kvar i vissa kök, men är ett förlegat sätt att driva ett köksteam framåt.