Förlossningen var en mardröm

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-08-08

Nu kräver läsarna mer resurser till förlossningsvård

Två av tre läsare saknar förtroende för den svenska förlossningsvården.

Det framgår av Dagens fråga på aftonbladet.se.

Och många har själva drabbats av resursbristen i vården.

Här är läsarnas egna berättelser om sina egna skräckförlossningar.

På några timmar hade mer än tio tusen läsare svarat på Dagens fråga: Har du förtroende för den svenska förlossningsvården?

Drygt 66 procent svarade nej, knappt 25 procent svarade ja, och drygt 8 procent svarade att de inte visste.

Under dagen har redaktionen tagit emot hundratals mejl med berättelser om läsarnas egna upplevelser. Här är några av dem:

"Födde på handikapptoaletten." "Vi var tvungna att föda våra tvillingar för tidigt. Vi fick beskedet att det inte fanns någon chans att de skulle överleva och fick inte komma till någon förlossningsavdelning utan en vanlig avdelning. När min fru började få sammandragningar så fanns det bara en sköterska och en inhyrd undersköterska på plats. Ingen av dem hade varit med vid en prematur förlossning. Vi fick föda våra tvillingar på en handikapptoalett , och det var jag och min svärfar som fick hjälpa min fru att få fram våra två barn, samtidigt som sjuksköterskorna fick se till att de inte föll ner i toaletten. Att allt skulle gå åt h-vete kanske var oundvikligt , men hantering av situationen var under all kritik, och vi har i efterhand pratat med sjukhusledning om att ta detta fall vidare, och de har erkänt att på grund av neddragningar de inte kunnat ge fullgod vård till oss."

"Jag bröt ihop totalt." ”Vi är ett par som födde vårt andra barn den i juni i år och vi lider fortfarande av sviterna efter hur vi blev behandlade. När jag äntligen fick vara med min för tidigt födde son knappt två dygn efter födseln kom en sköterska in och meddelade att vi skulle förflyttas från Norrköping till Linköpings neoavdelning. "Hur fort kan du packa?" undrade hon. Jag fick bara 15 minuter på mig att packa innan ambulansen skull komma och köra oss. Jag bröt ihop totalt.”

"Sverige klart sämst." ”Jag har fyra barn. Alla födda i olika länder. Mitt fjärde barn födde jag i Uppsala på Akademiska sjukhuset i september förra året. Absolut den sämsta plats man kan tänka sig i jämförelse med de andra platser jag fött på ( barn 1 i Australien, 2 i Saudiarabien, 3 i England). ”

Från Stockholm till Nyköping. ”För att göra en lång historia kort. I juni i år var det aktuellt för oss att åka in. Vi tillhör Södersjukhuset i Stockholm så det var dit vi ringde, beskedet var direkt att de hade fullt och att de skulle kolla upp ett annat sjukhus åt oss. Efter en kvart ringer en barnmorska och meddelar att det är fullt i hela Stor Stockholms upptagningsområde, men att hon har lyckats ordna en plats åt oss i Nyköping. Ge vårdyrket en högre status, erbjud högre löner så att folk verkligen vågar ta utmaningen att bli barnmorska. Det är rent ljug att hela tiden säga att det finns för få platser, när det i verkligheten beror på att det finns för lite personal.”

"Aldrig föda igen." ”Redan 1989 var situationen lika fruktansvärt för födande mammor i Sverige som idag. Jag födde min dotter 1989 I Uppsala. En av konsekvenserna blev att jag steriliserade mig 1,5 år senare - därför att jag aldrig någonsin ville föda barn igen, fast jag älskar barn och hade velat bli mamma fler gånger om. Redan då var det kaos och överbeläggning inom förlossningsvården och mammorna låg på korridorerna! Själva förlossningen var en mardröm och mycket på grund av överbelastat personal. Det hade inte behövt bli så, det vet jag med säkerhet! ”

Åtta mil till BB. ”Här i Bollnäs byggde vi ett nytt sjukhus i början på nittiotalet med ett av Sveriges mest moderna BB. Idag är det nedlagt. Vi i Bollnäs tvingas åka till Hudiksvall istället, dit är det åtta mil. Kan vara jobbig resa vid akut förlossning.”

Hemskickad efter fyra timmar ”För fyra år sedan fick vi en son på Karolinska sjukhuset i Stockholm klockan 19.00. Vi blev hemskickade på kvällen klockan 23.00 på grund av platsbrist.”

"Överdrivet dåligt rykte." ”Mina två barn (Två år samt fem månader gamla) har fötts på Östra sjukhuset i Göteborg. Enligt mina erfarenheter är förlossningsvårdens dåliga rykte är betydligt överdrivet. Vi blev omhändertagna på ett fantastiskt sätt båda gångerna, trots att avdelningarna var fullbelagda. inte heller har jag hört om någon i min bekantskapskrets som varit missnöjda med förlossningsvården.”

Från Stockholm till Dalarna. ”För cirka 2,5 år sedan vi valde att i krisens Stockholm att åka till Dalarna. Personalen i Falun var helt underbara vi var kvar i två dygn och det kändes jätte tryggt. Det jobbiga är ju att veta när det är dags som tur är hade vi möjlighet att sova i Dalarna en vecka innan beräknad förlossning. Men man vet ju inte det kan ju gå över 14 dagar då hade det inte vart roligt att va hemifrån i tre veckor. Men man undrar ju vad detta kostar landstinget, både förlossning och eftervård, det kan inte vara det billigaste. Skulle va intressant att veta.”

"Blev trevligt bemötta." ”Har inte drabbats själv utan blev väldigt trevligt bemötta. Men jag tycker det är patetiskt när Mats O Karlsson är upprörd eftersom det är ju han som är ansvarig. Politikerna måste börja ta ansvar för sina beslut. Tänk om en privat företagare hade uttryckt sig likadant.”

Stora skador i underlivet. ”Jag födde ett stort barn och fick ordentliga skador i underlivet. Fick vänta två år innan detta fixades. Det liknade ingenting: jag kunde inte sporta, springa eller nåt liknande. Men när det väl gjordes var det med mycket gott resultat. Väntetiden är så vanvettig. Status, lön och arbetstider måste förbättras för våra hjältar/ hjältinnor inom vården!”

20 mil till BB.

"Hej jag bor i ett samhälle långt upp i norr: Arjeplog heter stället. Här har mammor över 20 mil att resa ska föda sina barn har de och så har det varit i minst 25 år. Varför ska det gnällas över åtta mil?"

aftonbladet.se

Följ ämnen i artikeln