Schyman: ”Unket”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-11

Nobelpristagarna bjöds på strippshow på efterfesten

Dansar utan kläder Gästerna på Nobel-efterfesten bjöds på strippshow.

Varmrätt: Salviadoftande ungtupp.

Efterfest: Strassbeklätt kvinnobröst.

Nobelkvällen avslutades med en strippshow – utan Nobelstiftelsens vetskap.

Rimmar illa Gudrun Schyman tycker inte att striptease passar sig på en Nobelfest.

Efter att Nobelpristagare, politiker och kungligheter slickat sig om läpparna efter den välkomponerade bankettmiddagen var det dags för en svängom. Sedan fördes de speciellt utvalda gästerna vidare till en strippshow på Allhuset på Stockholms universitet. Temat var 1920-tal och kvinnorna på podiet showade iförda trosor, hatt och paljetter runt bröstvårtorna.

Enligt Bebben Tegelaar, vice ordförande på Stockholms universitets studentkår som i år arrangerade Nobelbankettens efterfest, var det en lyckad tillställning.

– Det var en jättebra fest, säger han.

Medveten feministisk burleskgrupp

Angående att artisterna var halvnakna kommenterar Bebben Tegelaar med att det var en queerfeministisk burleskgrupp som uppträdde och att det därför fanns en medvetenhet om genusfrågor.

Hur fungerar en sådan här show med kårens jämställdhetsarbete?

– Det är alltid en svår balansgång och för tidigt att uttrycka sig om det har brutit mot några av våra regler eller inte. Vi kommer att ta upp det med vår jämställdhetssekreterare, säger Bebben Tegelaar.

Nobelstiftelsen visste inget

På Nobelstiftelsen var man medveten om 20-talstemat, men kände inte till strippshowen.

– Vi få ta en diskussion med kåren och stämma av detaljerna i efterhand, säger Annika Pontikis på Nobelstiftelsens informationsavdelning.

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ, är kritisk till studentkårens festarrangemang.

– Det är väldigt unket och rimmar illa att sprida sådant till Nobelpristagarna. Jag undrar hur man har diskuterat inom kåren och varför man arrangerar den här typen av ”underhållning”. Det låter som en fördomsfull inställning kring vad Nobelpristagarna skulle tycka var roligt.