Så får du din hund att lyda

Uppdaterad 2012-09-25 | Publicerad 2012-09-18

”Visst kan man lära en
gammal hund att sitta”

Hundälskare Nils-Rune Larsson har haft hund sedan 1984.

Han är både svensk och nordisk mästare i lydnad.

Nu ger hundexperten Nils-Rune Larsson dig de bästa tipsen för hur du får din jycke att lyda.

– Hundar är smartare än många tror, säger han.

Alla hundägare drömmer väl att få pli på hunden som ”The dog whisperer” Cesar Millan. Men det krävs engagemang för att lyckas. I alla fall om du frågar Nils-Rune Larsson, hundägare sedan 28 år tillbaka – och nordisk mästare i lydnad.

– Många ägnar för lite tid åt sin hund. Det räcker inte att bara gå ut med den. Har man en jakthund och inte gör någonting med den är det inte så konstigt om den blir lite tokig, säger han.

”Har inte kunskapen”

Nils-Rune Larsson berättar att det är lätt att lyckas bli vän med sin hund – bara man lägger ner tid och energi.

– Alla jag ser när jag är ute och promenerar är duktiga, men har inte riktigt kunskapen. Men den får man skaffa. Det gäller att sätta upp mål på vad man vill att hunden ska bli bra på.

Vad gör man om hunden inte kommer när man kallar på den?

– Man måste jobba med den och visa vad man vill. Den måste förstå att det finns en belöning om den kommer tillbaka. Det är precis som människor. Vi jobbar om vi får lön. Man kan inte kräva utan att ge någonting tillbaka, säger Nils-Rune och fortsätter:

– Jag tror att hunden har ett bildminne. Trevlig, otrevlig eller suddig. Om jag ger hunden en godis samtidigt som jag säger någonting skapar jag ett minne för den.

Vad är det vanligaste misstaget nya hundägare gör?

– De lägger inte tillräckligt mycket tid på den. Om du vill få hunden att lyda krävs det mer än att bara gå ut med den.  Det är framförallt väldigt viktigt att bygga kunskapen upp redan från början. Den bästa tiden att lära hunden nya saker är det första året. Samtidigt måste man ju också förstå varför saker och ting går fel.

Kan man lära en gammal hund att sitta?

– Ja, det kan man. Men som sagt, det är lättare under se första åren. Det gäller dock att skapa någonting tillsammans. Skapa ett eget språk med din hund, ordet har väldigt stor betydelse. Hunden kan lära sig upp till 400 ord. Och man ska inte tro att man kan lura den. Hundar är smartare än vad många tror. Det är lätt att bli en godisautomat. Men hunden behöver inte få någonting varje gång. Det handlar väldigt mycket om: ”Gör du det här så får du någonting av mig”.

Efterlysning: Har du Sveriges sötaste hund eller katt?

Mejla in dina bilder här!

Genom att skicka in bilden godkänner du att den publiceras på Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln