Förströdd potatissoppa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

45 minuter

Innan ni börjar skicka guldtackor och andra små presenter till mig av tacksamhet för den goda soppan så får jag väl erkänna att jag snott idén från tv-kocken med mera Fredrik Eriksson.

(4 personer)

Det här behöver du

500 g potatis, någon mjölig sort som King Edward eller mandel

1 lök

2 tärningar grönsaksbuljong eller 3 msk flaskfond

2 dl mjölk

2 dl crème fraiche

1 dl grovt hackad persilja

1,5 dl grovt riven parmesan, eller annan smakrik hårdost

100 g rökt skinka

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Skala potatisen och koka den tills den börjar spricka.

2. Skala löken.

3. Hacka persiljan grovt.

4. Riv parmesanosten på grova sidan järnet.

5. Häll av vattnet från från den färdigkokta potatisen och mosa den i mjölken och crème fraichen.

6. Häll i 7 dl vatten och buljongtärningarna/fonden. Riv ner löken i soppan. Rör om ordentligt och sjud utan lock i 5 minuter. Rör några varv under tiden också.

7. Smaka av med salt och peppar. Ta det lite vackert med saltet – parmesanosten och skinkan är också salta.

8. Servera soppan och låt de hungriga strö i persilja, ost och lite skinka.