Majssoppa

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-18

25 minuter

(4 personer)

Det här behöver du

1 stor lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olivolja

0,5 tsk sambal oelek

0,5 tsk mald spiskummin

500 g burkmajs

400 g hela tomater på burk

2 tärningar grönsaksbuljong eller 3 msk flaskfond

2 dl lätt crème fraiche

250 g rimmat fläsk

4 msk hackad mynta eller 1 msk torkad

Salt

Peppar

Så här gör du

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Skala löken och vitlöken. Hacka fint.

3. Fräs hacket i olivoljan tillsammans med sambal oeleken och spiskumminen på svag värme tills löken mjuknar.

4. I med majsen, tomaterna, buljongtärningarna/fonden, crème fraichen och 1 l vatten. Sjud i 15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

5. Tärna fläsket och stek det knaprigt i ugnen. Låt rinna av på hushållspapper.

6. Hacka myntan.

7. Servera soppan med fläsktärningar och hackad mynta.

Vego-varianten

Blåmögelost i små bitar i stället för fläsket.