Aftonbladet avslöjar: Vakter hänger ut besökare i hemlig rasistgrupp

Publicerad 2016-10-18

MALMÖ. Malmövakterna skryter om hur de använder övervåld och avvisar invandrare.

Aftonbladet kan i dag avslöja deras hemliga Facebookgrupp – där bargäster hängs ut och hånas.

”Neger Nils är vaccinerad, bojad och paketerad”, skriver en vakt efter ett ingripande.

I Facebookgruppen publicerar ordningsvakter nedsättande kommentarer om gäster i Malmös krogliv.

Aftonbladet kan i dag avslöja hur gäster hängs ut med namn och bild, inte sällan med grovt rasistiska kommentarer.

Gruppen är dold och har 24 medlemmar. Gemensamt för alla är att de jobbar på tre av Malmös välkända nattklubbar. Inläggen ”gillas” och hyllas ofta av övriga vakter i gruppen.

”Helt skoningslös”

”Neger Nils är vaccinerad, bojad och paketerad.” skriver en man som arbetar som vaktchef på en av Malmös största nattklubbar. Efter meningen har han lagt till en glad smiley och flera av kollegorna i gruppen har gjort tummen upp.

I ett annat inlägg berömmer vaktchefen en kollega för att han har gett en besökare rejält med stryk. ”Herr XX var snabb med batongen som vanligt i natt utanför kebaben, helt skoningslös....jag såg senare vid 06 hur XX haltade bort till taxibilar med tårarna rinnande, förtvivlad.” skriver han.

Mannen som har fått skoningslöst mycket stryk har ett arabiskt namn och inlägget möts av tummen upp från flera medlemmar. Kollegan som hyllas i texten har själv gått in och svarat: ”Kärt barn har många namn”. En annan vakt skriver ”Som ni vet ska jag ut på lördag natt. Så herr XX kanske ska lämna batongen hemma för en kväll ;)

Förordnade av polisen

Vaktchefen är administratör för gruppen och den som gör flest inlägg. Han, liksom flera andra av medlemmarna, arbetar inte bara i Malmös nöjesliv. De är också anställda av vaktbolaget Securitas och arbetar dagtid som vakter och vaktchefer i ett köpcentrum.

Precis som andra ordningsvakter är de förordnade av Polismyndigheten, vad de får och inte får göra är hårt reglerat i svensk lag. Ordningsvakter har till exempel tystnadsplikt om vad som sker under arbetspasset. De har även krav på sig att uppträda hövligt och får inte använda mer våld än nödvändigt.

Den som bryter mot det sistnämnda kan åtalas för misshandel eller tjänstefel och få sitt förordnande indraget.

”Minst 300 asylsökande”

Facebookgruppen är också fylld med inlägg där nattklubbsbesökare med utländsk bakgrund beskrivs i kränkande ordalag. I ett att vaktchefens inlägg hyllas en kollega som varit ”kung i baren” och nekat människor att komma in. ”Minst 300 asylsökande, vannabegangsta och diverse löst folk har fått ett vänligt men bestämt nej tack i dörren. Även det inlägget möts av ”gillande” från andra medlemmar i gruppen.

 PLUS:  Den svenska rasismen

LÄS VIDARE