Löfvens känga mot Kristersson – efter deras första duell

Publicerad 2017-10-09

Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) drabbade samman för första gången i SVT:s Agenda – och undvek de hårda attackerna.

Men efter debatten kunde de inte låta bli att ge varandra tjuvnyp.

– Han står för samma politik. Det ska fortfarande sänkas skatter och sänkas löner, säger Löfven.

När SVT Agenda höll sin partiledardebatt riktades många blickar mot den nyvalde M-ledaren Ulf Kristersson och S-ledaren Stefan Löfven. För första gången möttes de båda statsministerkandidaterna i en debatt.

När de debatterade jobb och välfärd stod det klart att de står för helt olika politik, men tonen var inte särskilt hård. Kristersson har sedan han valdes till partiledare efterfrågat en mer vuxen ton i det politiska samtalet.

”Nya ledare, samma poltik”

Men efter debatten kunde de inte låta bli att vara hårdare i sin kritik mot varandra. Löfven påpekade att Kristersson förvisso är ny som M-ledare men att politiken är densamma.

– Det är fortfarande moderat politik och det är substansen som är det viktigaste. Vi får väl lära känna varandra mer också med ytterligare debatter. Men det är samma politik, det ska fortfarande sänkas skatter och sänkas löner.

Debutanten Ulf Kristersson, som efter kvällens debatt utsågs som kvällens vinnare av tittarna enligt Aftonbladet/Inizio, svarade med en känga.

Tycker olika om några saker

– Löfven låtsas ju som att sänka löner står mot oförändrade löner och det är helt enkelt inte sant. Vi erbjuder människor en chans att komma in från socialbidrag in på sitt första arbete, säger Kristersson.

Han tyckte dock att debatten under sändningen mellan de båda blev bra.

– Den blev någorlunda saklig. Andra får bedöma vår insats här i kväll men jag tycker att den klargjorde att vi tycker rätt olika om några saker.

Löfven om blockpolitiken: ”Förödande”

Både under och efter debatten kritiserade statsministern blockpolitiken som han menar är förödande för svensk politik. Löfven menar att framtiden måste innehålla mer blocköverskridande samarbete.

– Vi ska komma ihåg att vi under våra tre år nått 16 eller 17 breda för landet viktiga överenskommelser. Där måste vi fortsätta arbeta. Då visar vi människor att det går att också, för en minoritetsregering, ta sig fram i parlamentet och göra det som är bra i människors vardag, säger han.