Lööf slaktar Löfvens jobbförslag

Publicerad 2015-06-02

Statsminister Stefan Löfven lovar 10 000 nya jobb genom hårdare krav vid offentliga upphandlingar.

För krångligt, menar C-ledaren Annie Lööf.

– Jag har väldigt svårt att förstå varför Löfven väljer att driva de erkänt sämsta jobbförslagen, säger hon.

Under helgens kongress fokuserade Socialdemokraterna nästan enbart på jobbfrågan. Över hela samlingen låg regeringens mål om att Sverige ska nå lägst arbetslöshet i EU till år 2020. Ett av de förslag som statsminister Stefan Löfven presenterade handlade om hårdare sociala krav vid offentliga upphandlingar, där man vill att det ska ställas krav på företagen att anställda till exempel långtidsarbetslösa för att få vara med i fajten om offentliga kontrakt.

– Skulle Sverige aktivera bara hälften av vårt upphandlingskapital så skulle upp emot 10 000 långtidsarbetslösa kunna komma i arbete, sa han.

Han hänvisade också till lyckade liknande exempel i Storbritannien.

”Det är en halvkokt idé”

Men förslaget har retat upp C-ledaren Annie Lööf.

– Det handlar om att tvinga in en anställning av långtidsarbetslösa för att få en upphandling. Det har visat sig vara ett misslyckande när det prövats av Socialdemokraterna i Göteborg. Det känns lite som en halvkokt idé från Stefan Löfven.

Hon menar att reglerna vid upphandlingar snarare borde förenklas.

– Det säger ju småföretagen själva. Det är många av landets företagare i dag som inte väljer att vara med i en upphandling därför att det är för krångligt och svårt. Det här kommer ju att leda till ännu högre trösklar för småföretag.

Enligt Lööf dras flera av S-förslagen på jobbområdet med samma problem.

– Jag har väldigt svårt att förstå varför Löfven väljer att driva de erkänt sämsta jobbförslagen. 90-dagarsgarantin saknar effekt säger arbetsmarknadsforskare. Trainee-jobben ogillas av de anställda i vården och av facket.

Vill se helt andra lösningar

I dag är det cirka 120 000 svenskar som är långtidsarbetslösa, det vill säga att de varit utan jobb i mer än sex månader. Enligt Annie Lööf behövs helt andra lösningar för att de ska komma in på arbetsmarknaden.

– Jag föreslog i Almedalen förra året att man behöver bredda lärlingsjobben som i dag är riktade till unga människor också till långtidsarbetslösa, men också nyanlända så klart. Man behöver göra om Fas 3 till att handla mer om riktiga arbeten, att man får komma in och sedan kan det leda det till varaktiga anställningar.