Gamla stan-mannen utvisad – i privatplan

Publicerad 2016-04-08

Mannen dömdes för den uppmärksammade attacken på en småbarnsmamma i Gamla stans tunnelbana.

Nu har 21-åringen avtjänat sitt straff.

Han utvisades i ett specialchartrat privatflyg – med destination Köpenhamn.

Kostnad: 80 700 kronor.

Attacken i Gamla stans tunnelbanestation i Stockholm fångades på övervakningsfilm och fick stor uppmärksamhet.

Filmen visar hur en småbarnsmamma ingriper när en man försöker stjäla från en äldre dam. När stölden avbröts angrep mannen i stället mamman. Hon attackerades med slag i ansiktet mitt framför sina två barn. Innan mannen försvann spottade han henne i ansiktet.

Övervakningsfilmen visades i Aftonbladets tv-program Brottscentralen vilket ledde till att en 21-årig man, vid tidpunkten boende på Migrationsverkets förvar i Märsta, kunde gripas. Han dömdes mot sitt nekande till två månaders fängelse för misshandel och ofredande.

Flögs i specialchartrat plan

Den 10 mars hade mannen avtjänat sitt straff. Han hämtades från häktet i Huddinge av Kriminalvårdens personal. Eftersom det redan fanns ett utvisningsbeslut fördes han till Bromma flygplats och flögs med ett specialchartrat plan till Köpenhamn där dansk polis tog hand om honom. Mannen hade tidigare sökt asyl i Danmark och skulle enligt Dublinförordningen återvända dit.

Kostnaden för det specialchartrade planet landade på 80 700 kronor, exklusive personalkostnader och andra utgifter runt omkring. Med på resan fanns tre bevakningspersonal från Kriminalvårdens transportenhet. Enligt Kriminalvårdens anteckningar var mannen våldsam när han hämtades från häktescellen, men i bilen på väg till flygplatsen var han lugn och resten av resan förflöt utan problem.

Att chartra ett plan för att genomföra en utvisning en så kort sträcka som i det här fallet är ovanligt. Av de 300 resor som Kriminalvården verkställde med chartrade plan 2014 och 2015 gick inte ett enda till Köpenhamn, däremot gick ett till Helsingfors och två till Oslo.

”Det är ovanligt”

Johan Mellbring, chef för transportenheten på Kriminalvården, vill inte gå in på det specifika fallet och varför man valde ett chartrat flyg för en så kort sträcka.

– Det är ovanligt, det sker inte var och varannan dag men förekommer av säkerhetsskäl, säger han.

Kriminalvården för en dialog med polisen om vilket färdsätt som ska användas. Säkerhet, arbetsmiljön för personalen och kostnaden är de tre avgörande faktorerna, förklarar Johan Mellbring.

– Det är klart att det är billigare att åka bil än ett chartrat flyg. Men med personer som har en stökig bakgrund, då måste man fundera på vilka konsekvenser det skulle kunna få i långa resor med bil, säger han.

Var det något i det här fallet som påskyndade utvisningsprocessen?

– Det kan jag inte svara på, själva asylprocessen har inte vi med att göra.

Följ ämnen i artikeln