Larmet: De har inte råd att ta semester

Publicerad 2016-06-21

En tredjedel av landets arbetarkvinnor har inte råd att resa bort eller koppla av i en stuga eller husvagn – ens en vecka om året.

Det visar LO:s stora rapport om klyftorna på semestern.

– Det är dystert, det här handlar i stor utsträckning om kvinnor med deltid och låga löner, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande.

”Sverige är det land i OECD där klyftorna växer snabbast”, säger LO:s ordförande.

Sol, bad och grillning i stugan, snart vankas semester för många av oss.

Men skillnaderna är stora i hur vi har ledigt, visar LO:s rapport "Semester- och fritidsvanor för arbetare och tjänstemän" som presenteras i dag.

Karl-Petter Thorwaldsson menar att de ekonomiska skillnaderna mellan olika grupper blir tydliga när det kommer till semester.

– Sverige är det land i OECD (ekonomisk sammanslutning av i dag 34 länder, reds. anm) där klyftorna växer snabbast. Det innebär att många inte kan ta sig fria och åka bort ens en vecka per år, säger han.

Finanskrisen har försämrat

Finanskrisen i slutet av 2000-talet har enligt LO slagit hårt mot arbetarna, särskilt mot dem med låg eller ingen utbildning alls.

Andelen som varken kan resa bort en vecka eller har tillgång till ett fritidshus eller en husvagn har ökat sedan dess, från 27 procent 2007 till 32 procent 2015. För tjänstemännen har semestrarna endast påverkats marginellt av finanskrisen, konstaterar LO.

Allra mest utsatta är kvinnor med arbetaryrken. 38 procent av de med lägst utbildning kan varken resa bort en semestervecka eller har tillgång till stuga eller husvagn för avkoppling.

– Det är kvinnor som ofta har hårda, tuffa arbeten där de är mycket utsatta som inte kan fara iväg med sin familj på sommaren, säger Thorwaldsson.

Förklaringen, menar han, finns i kvinnornas arbetsvillkor med låga löner, deltid och otrygga anställningar, ofta på obekväma arbetstider.

”Barnen drabbas mest”

Karl-Petter Thorwaldsson framhåller att LO har satsat på de lägst betalda i de två senaste avtalsrörelserna, men att det inte räcker.

– Lönen är en del av sanningen, det här handlar också väldigt mycket om deltider, dåliga arbetstider och förskolor som inte är öppna på obekväma arbetstider, vilket gör att kvinnor inte kan ta de jobb som skapas, säger han.

Thorwaldsson menar att samhället måste kompensera för de klyftor som finns i möjligheten att ha semester.

LO-basen framhåller att barnen i ekonomiskt utsatta familjer drabbas hårt och att det därför är viktigt att kommunerna erbjuder meningsfull sommarlovsverksamhet, som bad och kollo.

– Det offentliga kan spela en väldigt viktig roll. Om mamma och pappa inte har råd att åka semester så kan man i alla fall göra saker som ger barnen roliga upplever.

Viktigt för hälsan

Enligt Karl-Petter Thorwaldsson har möjligheten att koppla av under semestern betydelse för arbetslivet, i fråga om att människor ska hålla sig friska och orka jobba.

– Pausen, möjligheten att göra något annat, är oerhört viktig för hälsan. Tyvärr finns det ett klassmönster också där, säger han.