Ministern: ”Helt avgörande att det finns apotek över hela landet”

Publicerad 2015-11-20

Gabriel Wikström (S).

Regeringen går vidare med sina planer på att strama åt den svenska apoteksmarknaden.

Målet är bättre tillgänglighet på landsbygden och bättre information.

– Det är helt avgörande att det finns apotek över hela landet och att det går att få ut sina mediciner så att man inte behöver gå och leta på flera apotek, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

I början av juni kunde Aftonbladet berätta om regeringens planer på att strama åt reglerna på den svenska apoteksmarknaden, som avreglerades 2009. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) sa att man både såg problem både när det gäller bristen på apotek på landsbygden och att folk har svårt att få information om var de kan hämta ut sina mediciner.

Nu går regeringen vidare med sina planer. I går beslutade man att tillsätta en utredning för att se över hur man kan strama åt reglerna på en marknad man menar har stora brister. Den leds av Åsa Kullgren, jurist och landstingsråd i Sörmland (S) och ska vara klar senast 31 december 2016.

Går vidare med planerna

Regeringen beslutade även att ge Läkemedelsverket i uppdrag se över hur tillsynen över apoteksmarknaden kan utvecklas. Målet är att ett nytt uppdaterat regelverk ska börja gälla innan nästa val, hösten 2018.

– Det är helt avgörande för människors förtroende att det finns apotek över hela landet och att när man kommer dit ska man kunna få ut sina mediciner och inte behöva gå och leta på flera apotek. Här vet vi att det kan finnas en del frågetecken, säger Gabriel Wikström.

Han menar att det inte är något problem att det finns många apotek i storstäder.

– Nej, det vi vill titta på är hur vi kan säkerställa att det finns tillgång till apotek eller apoteksverksamhet i hela landet. Då är det framför allt glesbygden det handlar om.

Han vill inte gå så långt som att lova nya apotek i glesbygden under den här mandatperioden.

– Jag kan inte säga här och nu att det blir fler apotek men jag kan säga att utredningen tar frågan om tillgänglighet på stort allvar och det kommer att ge oss ett underlag så att vi kan garantera tillgänglighet i hela landet. Det är det viktiga.

Fokus på tillgänglighet

Förutom tillgängligheten ligger alltså fokus i utredningen på att människor ska kunna veta var de kan hämta ut sina mediciner. Redan i dag finns ett regelverk som innebär att apotek ska upplysa var mediciner finns om de själva inte har det i lager.

– Det visar på att tillsynen är viktig men det kan också vara aktuellt att skärpa upp regelverket. Men det är frågor som utredningen ska titta på.

Han lyfter också fram hur viktigt det är att apotekspersonalen får fortbildning.

– Den personal som finns där är inte bara butikspersonal som ska kränga krämer och schampo, de ska ha en hög kompetens och kunna hjälpa kunderna med läkemedel och genomgångar av hur de ska användas.

Moderaterna är kritiska

Moderaternas socialpolitiska talesperson Cecilia Widegren kallar utredningen för "Sveriges mest onödiga".

– Den är, tillsammans med vinstutredningen om välfärden som är tillsatt, de som tillkommit av mest ideologiska skäl och orsaker. Båda leds dessutom av heltidsarvoderade socialdemokrater. Apoteksutredningen kommer att blicka bakåt med ideologiska skygglappar, ledd av en partikamrat till Wikström, som ogillar och med skepsis betraktar valfrihet och mångfald inom välfärden, säger hon.

Johan Wallér, VD för Sveriges Apoteksförening, säger i en kommentar.

– Den stora utvecklingspotentialen för apoteksmarknaden är att bättre komma in i vårdkedjan genom att få möjligheten att erbjuda mer genomgripande läkemedelsrådgivning och avlasta primärvården genom enklare vårdtjänster. Min förhoppning är att utredningen tar den frågan på allvar och ser det som apotekens stora möjlighet att kunna bidra till en mer jämlik och tillgänglig vård över hela landet. Jag ser gärna att utredaren förtydligar vilket uppdrag staten vill ge apoteken.

Följ ämnen i artikeln