Började massera – sedan slog de till

Uppdaterad 2016-02-26 | Publicerad 2016-02-25

Stöld mot kvinna i 85-årsåldern

I fredags fick en äldre kvinna i Malmö ett samtal från någon som utgav sig för att vara från hemtjänsten. Det slutade med att två unga tjejer stal alla hennes värdesaker. Nu vill familjen varna andra.

När det ringde i telefonen hemma hos en kvinna i 85-årsåldern berättade någon att det var från hemtjänsten. Den unga kvinnan i andra änden sade att de ville komma och göra en undersökning om hur just hemtjänsten fungerar.

Enligt den äldre kvinnans barnbarn, som Aftonbladet varit i kontakt med, kom det två unga kvinnor och ställde flera frågor. Sedan bad en av dem att få massera den äldre kvinnan, varpå hon vände henne bort från hallen. Då passade den andra kvinnan från ”hemtjänsten” på att stjäla alla värdesaker.

Polisen: ”Finns alla möjliga varianter”

Den äldre kvinnan upptäckte kort efter att de lämnat att såväl smycken som bankkort, pengar och hennes gamla vigselring var borta. Samtidigt såg hon de två unga kvinnorna kliva in i en bil utanför. Hon ringde polisen direkt. Ärendet rubriceras som grov stöld.

– Det här tillvägagångssättet är inte nytt tyvärr, men sedan använder man lite olika saker för att kunna ta sig in, säger Linda Pleym, pressinformatör hos polisen i Malmö, till Aftonbladet och fortsätter:

– Det är alla möjliga varianter. Häromdagen hade vi någon där de sa att de skulle byta ut rullatorn och försvann med den.

Att förövarna just ringer i förväg har dock blivit vanligare.

– Det är inte helt ovanligt att de börjar göra det nu eftersom många varnat för ”spontanbesöken”, att man inte ska öppna om någon kommer och knackar på.

Har svårt att sova

Det är fortfarande oklart hur stora chanserna är att brottet klaras upp, men det händer att personerna som ligger bakom liknande fall åker fast.

– Det har gripits personer vid flera tillfällen och då brukar det lugna sig lite. Men det här sker över hela stan, säger Linda Pleym.

Den äldre kvinnans barnbarn har efter händelsen försökt varna andra via sociala medier. Enligt henne har kvinnan fått svårt att sova efter det som hänt då hon är orolig för att något liknande ska hända igen.

Aftonbladet har varit i kontakt med den drabbade kvinnan som gärna vill varna andra men som avböjt att själv medverka i en intervju.

Följ ämnen i artikeln