Hyrde ut huset – blev lurade på nästan en miljon

Publicerad 2015-10-20

Kent och Sanne fick sina identiteter och saker stulna av storbedragare

Drömmen om Spanien blev mardrömmen hos Kronofogden.

Kent och Sanne hyrde ut sin villa till ett bedragarpar som inte bara skuldsatte dem upp över öronen, utan också totalförstörde huset. Sammanlagt räknar de med att ha blivit av med uppemot en miljon kronor.

– Ibland orkar man inte gå upp på morgonen, säger Sanne till Brottscentralen.

Under 2014 bestämde sig Kent och Sanne för att flytta till Spanien och hyra ut sin villa utanför Nyköping. De fick snabbt svar på annonsen.

– Blåögd som man är tänkte jag att paret verkade vara trevliga personer och så skrev vi på alla papper, säger Sanne.

Månaderna gick men i maj 2015 började mystiska saker att hända. Sanne fick samtal om varor hon beställt och fakturor man inte kände igen trillade in. En granne hemma i Sverige ringde och pratade om avier som kommit i fel brevlåda och Sanne och Kent började misstänka att de hade blivit utsatta för någon typ av bedrägeri.

– Men att det var så omfattande kunde man aldrig ana, säger Sanne.

Förstod att det var hyresgästerna

Misstankarna mot hyresgästerna stärktes allt eftersom nya saker dök upp och man sa upp kontraktet över telefon under sommaren 2015. Kent åkte hem för att ta tillbaka nycklarna.

– Synen som mötte oss vid huset var fruktansvärd, min dotter bara grät, berättar Kent.

Det var skräp i hela huset och på tomten, golvet var uppbrutet och matrester spridda i alla rum. Dessutom var flera saker stulna, bland annat Sannes bröllopsklänning som legat undanstoppad i garaget.

– Det har tagit mig en månad att få huset att se drägligt ut igen, berättar Kent.

Vad kostnaderna blir för att reda upp förstörelsen är än så länge oklart, men det rör sig om stora summor.

Hade hämtat ut varor

Kent fick snabbt reda på att paret som hyrt huset varit flitiga besökare hos det lokala postombudet där man hämtat beställda varor i deras namn.

– Hyresgästerna hade sagt att vi var sjuka och så visade man upp falska fullmakter för att få hämta beställda telefoner.

Sammanlagt har Kent och Sanne nu skulder på minst 500 000 kronor från över hundra olika företag och man kämpar just nu för att bestrida alla och polisanmäla allt.

– Det är så mycket pappersarbete, ibland orkar man inte gå upp på morgonen, säger Sanne som är kvar i Spanien och fixar med anmälningarna och poliskontakten. Kent är i Sverige och tar hand om huset.

– Hade vi inte varit ihop i 21 år hade vi aldrig tagit oss genom det här, det tär på relationen, säger Kent.

Polisutredningen tar tid

Utredaren som har hand om fallet hos polisen i Sörmland berättar att man just nu sammanställt allt och ska börja förundersökningsbegränsa, vilket innebär att man måste sålla ut de allvarligaste bedrägerierna för att börja gå mot åtal.

– Vi väntar och väntar, så man får hoppas att det händer något snart, säger Kent uppgivet.

Följ ämnen i artikeln