Herman är årets polishund

Uppdaterad 2015-10-28 | Publicerad 2015-10-27

Räddade livet på treårig pojke

Polishunden Herman har nosat upp 20 kilo amfetamin, 11 revolvrar och en försvunnen 3-åring. Nu har han och hans hundförare Petter Fransson fått ta emot utmärkelsen Årets polishund. 

– Det känns jättekul att få uppskattning för allt arbete vi gjort.

Herman, som egentligen heter Herman von den Sennequellen, arbetar till vardags i Göteborg med projektet Trygg i Göteborg. Tillsammans med sin förare Petter Fransson arbetar han bland annat för att stoppa den grova kriminella brottsligheten. Herman beskrivs som en nyfiken och väldigt arbetsam polishund.

– Jag har haft Herman sedan han var åtta månader så vi blir lite som ett strävsamt par, ibland är vi glada på varandra och ibland är vi mindre glada på varandra, säger Petter Fransson. 

Hittade försvunnen pojke

Juryn har lyft fram ett exempel i sin motivering där Herman gjort en strålande insats. Han nosade upp en treårig pojke som varit försvunnen i en och en halv timme. 

– Vi kom ner mot ett skjul som används av jägare och när vi kom ner såg jag pojken sovandes där. Det var en fantastisk känsla att hitta pojken, och ännu roligare att bära ner honom till sina föräldrar.

Se mer i kvällens avsnitt av Brottscentralen kl 20.00 i Aftonbladet TV och Investigation Discovery.

Följ ämnen i artikeln