Rånarliga kopplas ihop med mordförsök på polis

Uppdaterad 2015-11-06 | Publicerad 2015-11-05

”Det är unga personer utan empati”

Två grova rån på två dagar. Butikspersonal i chock och skrämda grannar. Nu vill polisen stoppa ligan som härjat i södra Stockholm.

– Man skjuter i taket för att skrämma kassabiträdet, det är empatilöst, säger kriminalinspektör Torsten Alm.

Den 11 oktober gick två maskerade män in på en liten livsmedelsbutik i Visättra i Stockholm och hotade till sig cigaretter och pengar till ett stort värde. Händelsen fångades på film och man ser hur en av gärningsmännen hotar kassabiträdet med pistolen och avlossar ett skott i taket. De två rånarna hinner fly från platsen innan polisen anländer.

Dagen efter, den 12 oktober, gick fyra maskerade män in på en liknande butik i Högdalen och under pistolhot fick man med sig cigaretter och dagskassan. Även här sköt man i taket för att skrämmas och Wasfi som äger butiken visar i Brottscentralens inslag hur hålen finns kvar i tak och väggar.

– De sköt mot oss och vi tog skydd, säger han och pekar mot en glassbox.

Samma liga

Polisen tror att samma gäng ligger bakom rånen och man har ett antal personer personer häktade.

– Det är mycket som tyder på att det är samma vapen och det är precis samma tillvägagångssätt, säger Torsten Alm som är kriminalinspektör hos polisen i Stockholm.

En av de häktade männen sitter också häktad för granatattacken mot en polisbuss i Tumba i augusti som var nära på att kosta flera poliser livet. Den händelsen rubriceras som mordförsök.

– Det är tragiskt. Unga personer med vapen som saknar empati, säger Torsten Alm.

Söker vittnen

För att sätta dit den här ligan behöver polisen nu fler vittnesuppgifter.

– Vi vet att det finns vittnen, man går in och pratar med butiksägarna men glömmer att ringa oss. Det är viktigt att vi får in fler upplysningar om rånen, säger Torsten Alm.

Han berättar också att man letar efter ett eller flera flyktfordon.

– Ingen av de här butikerna är lätt att fly från till fots, har man sett en misstänkt bil eller moped ska man ringa oss, säger Torsten Alm.

Vet du någonting om händelsen? Kontakta polisen på 114 14 eller mejla tips@brottscentralen.se.

Följ ämnen i artikeln