Kapar identiteten – sen ändrar bedragarna offrets adress

Publicerad 2016-05-03

Först lånar de pengar i offrens namn, sen byter de deras adress. Polisen jagar nu en bedrägeriliga som specialiserat sig på att kapa identiteten på litauiska och polska medborgare i Sverige.

På övervakningsbilder från tre olika banker hösten 2014 ser man fem olika män, när de öppnar bankkonton i sina offers namn.

Ligan specialiserar sig på att kapa identiteter på litauiska och polska medborgare som bor i Sverige. Med hjälp av falska handlingar köper de sen mobiltelefoner, tar banklån och öppnar bankkonton i sina offers namn.

Ett antal hundratusen kronor

Polisen vill inte säga exakt hur mycket pengar bedragarna försök lura till sig men säger att det handlar om ett antal hundratusen kronor.

För att undvika att offren upptäcker bedrägerierna, så adressändrar även ligan sina offer, så att posten med bekräftelse på lån och köp går till bedragarna, istället för till den offret.

I det här fallet finns fem målsägande men polisen misstänker att fler personer är utsatta.

Nu släpper polisen de här övervakningsbilderna på fem olika gärningsmän, för få allmänhetens hjälp att identifiera dem.

Känner du igen någon av männen, eller har du andra uppgifter att lämna, hör då av dig till polisen på 114 14 eller mejla oss på tips@brottscentralen.se.

Följ ämnen i artikeln