Människosmugglare får livstids fängelse

Publicerad 2015-11-07

Människosmugglarens verksamhet avslöjades i ett Facebook-inlägg.

34-åringen som skrev det – för att hjälpa en insmugglad kvinna – hittades därefter ihjälskjuten i Västervik.

"En regelrätt avrättning", skriver Kalmar tingsrätt som nu har dömt smugglaren till livstid för mordet.

Natten mot den 15 september i fjol fick polisen larm om en skottlossning i Midgård i Västervik. På platsen hittades en mördad 34-årig man. Han var skjuten i ena armen och i hjärtat. Kroppen var dessutom skändad – hans ansikte hade blivit krossat.

Drygt en månad senare greps två bröder, 32 och 26 år gamla.

Motivet för mordet misstänktes vara en konflikt mellan bröderna och mordoffret, något som polisen kände till redan före mordet. Det gällde en kvinna som bodde hos den äldre brodern och som 34-åringen ville hjälpa.

Smugglade in flyktingar

Vid husrannsakan hos den äldre av bröderna hittade polisen stora summor pengar samt mängder av guldsmycken.

I en svart väska, gömd bakom sockeln inuti sopskåpet, fanns motsvarande 430 000 svenska kronor i olika valörer i euro och dollar, som misstänktes komma från 32-åringens omfattande smugglingsverksamhet – av människor.

Den 32-årige mannen hade vistats i Sverige i cirka tre år. Det framgick att han mot betalning smugglat in flyktingar från Turkiet.

Han använde då sina anhörigas pass för att ta in personer som var lika hans familjemedlemmar, framför allt hustrun och barnen.

En tidigare granne till mannen uppgav att denne i flera månader smugglat in flyktingar till Sverige, mot en betalning på sju till åtta tusen euro per person.

Slagen och våldtagen

I mars 2014 förde smugglaren in en flyktingkvinna till Sverige. Hon hade flytt sitt hem i Aleppo, Syrien och ville ta sig till sin syster i Sverige, tillsammans med sitt barn.

Systern i Sverige skulle betala 10 000 euro till den 32-årige smugglaren, för att ta hit kvinnan och hennes lilla dotter från Turkiet.

Men när kvinnan anlände till Sverige väntade ett annat öde. I stället för att få sammanstråla med sin syster fick hon bli en andra fru till smugglaren.

Hennes dotter hade han lämnat i Turkiet hos sina släktingar och använde det för att pressa kvinnan att lyda honom.

Hon fick inte träffa sin familj och blev vid flera tillfällen slagen och våldtagen i 32-åringens bilar samt i en skog. Han filmade övergreppen och skickade nakenbilder på kvinnan till hennes bror, framgår det av polisens förundersökning.

Smugglaren fortsatte lova att ta även dottern till Sverige men förhalade det.

Bad om hjälp

Vid ett tillfälle tog smugglaren kvinnan till McDonalds i Västervik, där han skulle träffa 34-åringen som han kände sedan tidigare.

Kvinnan bad då i smyg om 34-åringens telefonnummer. Han blev sedan uppringd av kvinnans syster som berättade om kvinnans situation och bad om hans hjälp.

34-åringen försökte på olika sätt hjälpa kvinnan, bland annat att genom att ta upp det med 32-åringen och hans bror och fru, men utan resultat.

Till sist skrev han ett inlägg på Facebook där han ingående beskrev kvinnans desperata läge och smugglarens verksamhet. Han varnade andra flyktingar för 32-åringen i det flera sidor långa inlägget.

Vittnade mot smugglaren

Det ska ha gjort 32-åringen rasande – så han köpte en pistol. Enligt utredningen sökte smugglaren upp 34-åringen i hans hem, jagade honom och sköt honom i ryggen. Skottet gick ut genom hjärtat. Offret blev liggande på marken men smugglaren fortsatte att slå mot ansikte med pistolkolven. Enligt rättsläkarens utlåtande var han medvetslös med fortfarande vid liv när hans ansikte praktisk taget krossades.

Åklagarens huvudvittne var kvinnan som i rätten berättade att 32-åringen kom hem kort efter mordet och sa vad han gjort. Hans ena hand var skadad.

Tingsrätten bedömde hennes vittnesmål som mycket trovärdigt.

Kvinnan berättade även att 32-åringen efter Facebook-inlägget tog henne till skogen, där han misshandlade och våldtog henne och filmade övergreppet. Sedan gav han henne en kniv och uppmanade henne att ta sig liv.

Kvinnan tvingades skära sig i bröstet.

Överklagar domen

Den 32-årige mannen dömdes nyligen i tingsrätten för mord, våldtäkt, misshandel, grovt vapenbrott samt grovt organiserande av människosmuggling. Han har under hela processen nekat till brott.

Han dömdes till livstids fängelse och ska utvisas ur landet efter avtjänat straff.

Även 32-åringens bror åtalades för mord, alternativt medhjälp till mord, men blev frikänd i tingsrätten.

Åklagaren Thoman Hanman avser att överklaga domen beträffande brodern.

– Jag delar inte tingsrättens bevisvärdering. Jag anser att bevisningen är tillräcklig för en fällande dom, säger Thomas Hagman.

Även 32-årigens försvarare kommer att överklaga livstidsdomen.

– Han anser att han är oskyldigt dömd och därför ska vi överklaga domen, säger mannens advokat Jens Runnquist.

Följ ämnen i artikeln