Tömmer brevlådor och sätter folk i skuld

Uppdaterad 2015-11-04 | Publicerad 2015-10-27

”Det finns ingenting som säger att han kommer sluta”

Polisen jagar en bedragare som har haft samma tillvägagångssätt vid en rad tillfällen. Han beställer kreditkort och sätter folk i skuld när han utnyttjar korten upp till maxbeloppet.

– Han vet exakt när posten kommer, och så tömmer han brevlådan med kortet i, säger polisen Jan Olsson.

Övervakningsfilmen som syns i klippet ovan är från Katarina Bangata i Stockholm den 30 maj i år. Den visar en man som, enligt polisen, beställt ett kreditkort i en persons namn, sedan länsat dennes brevlåda och fiskat upp det rekommenderade brevet med kreditkortet. Efter det har han gått till utlämningsstället och hämtat ut kortet med hjälp av en falsk legitimation.

– Falska legitimationer är lätta att få tag på nu för tiden, vi jobbar ständigt med att få tag på de som tillverkar dem. Men han kan också ha gjort ett eget id-kort med hjälp av målsägandens namn och sin egen bild, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter till Brottscentralen.

Blev av med 40 000

När man fått tag på kortet är det fritt fram att ta ut den högsta summan som går. Offret blev i detta fall av med 40 000 kronor från olika bankomater.

– Det kanske låter krångligt men är egentligen enkelt, den här gynnaren finns i en hel drös utredningar, säger Jan Olsson till Brottscentralen.

Nu har polisen valt att gå ut till allmänheten med de här bilderna för att få tag på gärningsmannen.

– Det finns ingenting som säger att han kommer eller har slutat med den här typen av brott, säger Jan Olsson.

Polisen behöver en identitet på mannen för att ta utredningen vidare. Det är svårt att skydda sig mot den här typen av bedrägerier men Jan Olsson berättar att bankerna har nya lösningar.

– Vissa banker skickar ut ”döda” kort som man måste aktivera via sin internetbank, det tycker vi är bra.

Känner du igen mannen eller har du uppgifter om händelsen? Kontakta polisen på 114 14 eller mejla tips@brottscentralen.se.

Följ ämnen i artikeln