Här för rånarna bort greven i bil

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Rånarligan på Österlen misstänks ha haft en tydlig brottsplan: slå till mot äldre som bor avskilt.

Här visar övervakningskameran hur de för bort greven från sin bostad i bilen – men han lyckas lura männen och larma.

Snart kommer domen mot den 19-åriga kvinnan och de två männen som är åtalade för en rad rån på Österlen i början av året. Enligt åklagaren har trion haft ett systematiskt tillvägagångssätt genom att välja ut äldre rånoffer som bor på avskilda gårdar där risken att bli upptäckta eller avbrutna är liten.

I flera av fallen misstänks de ha använt kraftigt våld mot sina offer.

Bland annat när de trängt sig in i bostaden hos ett par i 80-årsåldern och sparkat och slagit den äldre mannen upprepade gånger i hans huvud. Samtidigt ska den 19-åriga kvinnan ha slagit den äldre kvinnan i ansiktet, hotat med henne kniv och samtidigt uttalat hot som:

– Gör du något så sticker jag med kniven.

Därefter ska kvinnan ha tvingats att öppna kassaskåpet och överlämna sitt bankkord och sin kod.

En dryg vecka innan trion misstänks för det grova rånet mot paret i 80-årsåldern ska de två männen, 24 och 31 år gamla, ha utsatt även greven Carl Piper för ett grovt rån, på hans slott i Högestad.

Greve Carl Piper.
Foto: Johan Nilsson/TT
Greve Carl Piper.

”Var finns guldet?”

I polisförhör har greven förklarat hur de två männen när de kommer upp till ytterdörren slår honom flera gånger innan de släpar honom längre in i bostaden och sedan sätter honom på en stol och fortsätter slå honom i ansiktet och magen. Han berättar senare i polisförhör att han fick så mycket stryk att han inte trodde att han skulle klara sig. Till polisen säger han att männen frågat:

– Var finns guldet?

Då ska han ha sagt till männen att han har guld – men inte i bostadshuset – varpå männen ska ha tvingat med honom till bilen. Övervakningskameran som finns vid slottet har fångat hur de två gärningsmännen tar med sig honom i bilen till en närliggande kontorsbyggnad. För polisen har Piper berättat att han, när de kom in på kontoret, tryckte på flera larmknappar och när larmet sattes igång flydde de båda männen i snabb fart och körde därifrån.

Foto: POLISEN
Övervakningskameran som finns vid slottet har fångat hur de två gärningsmännen tar med sig honom i bilen till en närliggande kontorsbyggnad.
Foto: POLISEN

Advokat Johan Länström företrädde flera av rånoffren och han säger att dåden påverkat målsägandena.

– Deras personliga integritet har blivit väldigt kränkt och de har påverkats väldigt negativt av händelsen, säger han.

Sammanlagt åtalas trion för tre grova rån, ett rån, försök till rån samt försök till grov stöld. Själva har de nekat till brott. Åklagaren har yrkat på att de ska dömas till mellan 3–8 års fängelse. Domen väntas komma den 9 juli.

Foto: Polisen
En 19-årig kvinna (bilden) och två män åtalas för en rad rån på Österlen i början av året.
Foto: Polisen
Publicerad:

LÄS VIDARE