Johan, 23: Jag finns där för deras behov

Publicerad 2015-11-12

Många unga har sex mot ersättning – nu startas kampanj för att ändra attityden

Hälften av alla män tycker att sexköp är okej om båda parter är med på det. Den attityden vill länsstyrelsen och polisen nu ändra på.

– Det finns inga lyckliga horor enligt mina erfarenheter, säger Madeleine Söderberg som driver kampanjen.

”Man bara träffar äldre män lite var som helst. Ute i skogen, i deras bil eller hemma hos dem. Jag hade kanske lite svårt att skilja på sex och kärlek. Det har varit män som vet om min situation som försöker få sig själva att framstå som att de hjälper mig. Att de gör något bra för mig. Erbjudanden har funnits om droger, om tobak och om alkohol, det vanliga liksom. Alltså jag minns de flesta ganska väl. Det är väldigt smutsigt. Jag är där för deras behov, det handlar inte om att ha sex tillsammans utan de kommer för att de behöver något från mig. Jag ger dem det och sedan skiljs man åt liksom”

Citatet kommer från 23-årige Johan som tidigare haft sex mot ersättning. Och han är inte ensam.

– Det finns mycket prostitution i vårt län, men många lägger inte märke till det. Därför startar vi kampanjen, säger Madeleine Söderberg som är utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Jönköping.

#1av13 ska ändra attityder

Kampanjen som Madeleine Söderberg pratar om är ett initiativ i Jönköping som kallas #1av13. Siffrorna står för att en av tretton tillfrågade någon gång har köpt sex. Dessutom har man statistik som visar att hälften av alla män mellan 16-24 år tycker att sexköp är okej. 

– Det är för många som tycker att det är okej, det är aldrig rätt att köpa en annan människas kropp. Det finns inga lyckliga horor enligt min erfarenhet, säger hon.

Hur menar du?

– Det handlar väldigt ofta om utsatta människor, 80 procent av de som säljer sex har varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen.

Vanligt bland unga killar

En annan sak som man vill trycka på i kampanjen är att det inte bara är tjejer som fastnar i prostitution.

– Det är många unga killar och män som säljer sex. När vi hade kontakt med HVB-hem för ensamkommande flyktingbarn framkom att flera från personalen misstänkte att detta förekom.

Ofta är det killar som kanske tvingats sälja sex på vägen till Sverige och fortsätter här. Madeleine Söderberg menar att unga killar som säljer sex inte är ett nytt fenomen.

– Det är tyvärr också unga HBTQ-killar som fastnar i det och ofta mår man väldigt dåligt, säger hon.

Kampanjen sprids nu över Sverige och i kvällens Brottscentralen medverkar Madeleine Söderberg tillsammans med Vera Efron som skrivit flera böcker om prostituerade kvinnor. Det går även bra att chatta om ämnet mellan klockan 20.00 och 21.00, där svarar polisen Johan Heed på era frågor.

Följ ämnen i artikeln