Spiller milkshake och stjäl kortet

Uppdaterad 2016-04-21 | Publicerad 2016-04-20

Först spiller gärningsmannen milkshake på offret, sen stjäl han kontokortet. Nu ber polisen om hjälp för att identifiera en misstänkt bedragarliga.

En man står och fyller på sitt SL-kort på Medborgarplatsens tunnelbanestation i Stockholm. Klockan är strax innan 22:00 på kvällen den 27 januari och runt honom står tre män som polisen misstänker är en stöld- och bedragarliga.

En av männen smyger upp bakom offret, titta över axeln och memorera offrets kontokod. Strax efter på perrongen går en annan person i den misstänkta ligan fram till offret och kladdar ner honom med milkshake.

– Utan att du ser det spiller de milkshake på rocken eller jackan, sen påtalar de det och erbjuder pappersservetter för att torka bort det.  De torkar faktiskt inte bara bort milkshaken, utan även plånboken försvinner vid det tillfället, säger Jan Olsson vid nationellt bedrägericenter.

Hela händelseförloppet på film

Några minuter senare står en av gärningsmännen vid en bankomat och göra flera uttagsförsök från offrets kontokort men den här gången får de inte ut mer än 1.000 kronor.

Det unika med det här fallet är att alla delar av bedrägeriet och stölden är fångat av övervakningskameror, vilket möjliggör ett längre fängelsestraff enligt Jan Olsson.

Ni misstänker att de här är en liga, varför då?

– Det är tillvägagångssättet och att det är flera personer involverade, därför kan vi säga att det faktiskt är en liga som opererade, det här är inte det enda fallet i sådana fall, säger Jan Olsson.

En av männen är identiferad efter publiceringen. Därför är personerna blurrade.

Följ ämnen i artikeln