Åtalade för Husbymordet har försatts på fri fot

Publicerad 2022-02-22

Fyra unga män åtalades efter mordet i Husby den 31 maj 2021.

Nu har tre av dem försatts på fri fot, men misstankarna mot dem kvarstår.

– Jag tolkar det som att han kommer att bli frikänd, säger advokat Nina Löwenhielm som försvarar en av de misstänkta skyttarna.

De fyra unga männen åtalades misstänkta för mord på en 28-årig man i Husby i maj förra året.

Samtliga fyra åtalades för mord och två av dem, två män födda 2003, misstänks för att ha avlossat skotten som dödade mannen. Alla fyra ingår i det kriminella nätverket Husbys Hyenor som ligger bakom flera brott och mord i Järvaområdet i nordvästra Stockholm de senaste åren.

Vittnen såg hur de maskerade gärningsmännen började skjuta mot offret och sedan jaga honom tills han föll till marken utanför skolan.

Rättegången mot de fyra åtalade avslutades i förra veckan och samtliga har suttit häktade.

Nu har tre av de fyra åtalade försatts på fri fot i väntan på dom, någonting som Dagens Nyheter var först med att rapportera om. Misstankarna mot dem kvarstår.

Två av de åtalade misstänks ha skjutit 28-åringen och två misstänks för att ha spanat på 28-åringen. Nu har tre av dem släppts.

”Kommer att bli frikänd”

Det handlar om en av de män som misstänks för att ha avlossat skotten som dödade 28-åringen. De andra två som har försatts på fri fot är två män som ska ha hållit målsägande under uppsikt och sedan förmedlat information till skyttarna.

Nina Löwenhielm har försvarat en av de 18-åringar som pekats ut som skytt. Han är en av dem som försatts på fri fot.

– Jag tolkar det som att han kommer att bli frikänd. Han har inte varit på platsen och det finns heller inte någon teknisk bevisning som knyter honom till platsen, säger Nina Löwenhielm till Aftonbladet.

Max Ahlgren försvarar en 21-åring som misstänks för att ha delat information till de två skyttarna.

– Men han var där för att han skulle köpa en hamburgare, ingenting annat, säger Max Ahlgren till Dagens Nyheter.

En av de misstänkta skyttarna är fortsatt kvar i häkte.

– V kan konstatera att i den här typen av mål, när man blir kvar i häkte så kommer han att dömas. Om han nu döms, vilket allt talar för så tror jag kanske att det blir under 10 år, kanske åtta eller nio år, säger Robin Söder.

Polis på plats i samband med mordet i Husby.

David Hall försvarar den andre åtalade som ska ha försett skyttarna med information. Han tror på en friande dom.

– Det är svårt att uppfatta det på ett annat sätt, säger David Hall och fortsätter:

– Min klient är omhändertagen med stöd av LVU, så det finns en teoretisk möjlighet att han blir dömd och skickad till sluten ungdomsvård. När det gäller de andra två som är försatta på fri fot så kommer de att bli frikända annars hade de varit häktade nu.

Yrkade på 10 år för skyttar

Åklagare Alexandra Bittner har yrkat på 10 års fängelse för de två som misstänks för att ha avlossat skotten. För de andra två som misstänks för att ha hållit målsägande under uppsikt och sedan förmedlat information till skyttarna yrkade åklagaren på att de skulle dömas för mord alternativt medhjälp till mord.

– Den ena hade fyllt 18 nyligen och den andra fyllde 18 två veckor efter mordet. Där tycker jag att det ligger så nära varandra i ålder så de bör bedömas lika. Med ungdomsreduktionen men ändå med hänsyn till den oerhört allvarliga gärning som det är så ligger det på 10 år för dem, säger Alexandra Bittner.

Aftonbladet har tidigare skrivit om de två männen som misstänks för att ha avlossat skotten mot 28-åringen och deras brottshistorik. Dokument med bland annat LVU-beslut, lagen om vård av unga, visar hur samhället flera gånger varnat för dem.

Båda två rymde från sina behandlingshem.