Polisen fruktar nya våldsdåd i kampen om knarkmarknaden

Vapen och droger togs i beslag vid flera blixträder

Publicerad 2023-01-29

SUNDSVALL. De var snabba, välkoordinerade – och topphemliga.

Polisens nattliga tillslag uppges ha satt stopp för ett mord och flera sprängningar.

Men risken är stor att de gängkriminella redan planerar nästa drag.

– Det är helt klart att vi ser en ökad hotbild, säger Andreas Bergström, biträdande polischef.

Staden som har hamnat i centrum för våldsvågen i Stockholm har frusit till is. Gårdagens mildväder har slagit om och nu har kylan gjort gatorna glashala.

De tre killarna bär collegetröjor och luvorna är uppfällda. De har armarna i kors och ser ut att frysa. En av dem tar ett bloss på en cigarett.

– Bilen är kollad och klar.

Ett av Sundsvallspolisens tillslag.

Hanna Stoltz, polisens yttre befäl, lämnar rapport till ledningscentralen i sin radio. Kort därefter får en av de unga männen ta plats i baksätet på ett av polisens fordon.

– Han är misstänkt för drograttfylleri. Vi tar med honom till stationen.

Några timmar tidigare mottog Hanna Stoltz och hennes kollegor ett mycket brådskande uppdrag. Instruktionerna var kortfattade.

– Vi fick veta att insatsstyrkan behövde hjälp med att köra in ett antal personer. Så det gjorde vi.

– Nu är vi klara med det arbetet, men jag kan inte säga något mer om insatsen.

Hanna Stoltz, polisens yttre befäl i Sundsvall.

”Har förhindrat mord”

På fredagsmorgonen visar det sig att polisen genomfört ett flertal blixträder runtom i Sundsvall. Sju personer har gripits. Vapen, narkotika och vad som misstänks vara outlösta termosbomber har tagits i beslag.

– Jag och polisen i Sundsvall är lättade och mycket nöjda. Vi har genom den här insatsen kunnat förhindra att flera grova våldsbrott skett. Bland annat ett mord och ett antal sprängningar, säger vice chefsåklagare Karin Everitt i en kommentar.

Polisen har sedan en tid tillbaka förstärkt bevakningen av flera områden i staden. Orsaken är en strid om narkotikahandeln som kopplas till en rad våldsamma dåd i Stockholm.

– Risken för att grova våldsbrott ska ske är förhöjd på grund av konfliktläget i den kriminella miljön, säger Andreas Bergström, biträdande chef för lokalpolisområde Medelpad.

– För att förhindra att brott begås har vi ökat både vår synliga och vår osynliga närvaro i Sundsvall.

Andreas Bergström, chef lokalpolisområde Medelpad.

Stor efterfrågan på narkotika

I centrum av kampen om knarket står två rivaler. Den ene är en 24-åring som är tongivande i Dalen-nätverket i södra Stockholm och som uppges kontrollera handeln med narkotika i Sundsvall. Han utmanas nu av den så kallade ”Kurdiske räven”, en 36-årig man från Uppsala.

Intensiteten i konflikten eldas på av det faktum att drogmarknaden i Sundsvall ses som relativt oexploaterad. För den som styr över affärerna finns stora pengar att tjäna.

– Efterfrågan på narkotika är högre i Sundsvall jämfört med snittet i riket. Och tillgången på droger i stan är god. Det är en problematisk situation, säger Andreas Bergström.

Teresa Silva är kriminolog vid Mittuniversitetet. Hon har följt knarkhandeln i Sundsvall under flera år, och beskriver en utveckling som gått snabbt.

– Jag genomförde ett forskningsprojekt mellan 2016 och 2018. Då såg vi nästan bara cannabis och piller, framförallt Tramadol. Kokain förekom inte alls i samma utsträckning som det gör nu, så där har läget definitivt förändrats.

Teresa Silva, docent i kriminologi.

Sundsvalls geografiska läge bidrar till att göra staden till en attraktiv hubb för narkotikaförsäljning, menar polischefen Andreas Bergström.

– Vi har två Europavägar, och det är ett ögonblicks verk att ta tåget till Stockholm.

– Sundsvall är porten till Norrland. Det gäller tyvärr även införsel av droger.

”Blir mycket stök”

En av de som sett problemen som följer i knarkets spår på nära håll är krögaren Daniel Sandström. Han driver flera restauranger i Sundsvall, Hudiksvall och Härnösand.

– Periodvis under pandemin hade vi öppet till 02 och en mer nattklubbsliknande verksamhet. Det har vi slutat med nu och det är väldigt skönt.

– Det för med sig mycket stök med både narkotika och fylla när man stänger sent.

Krögaren Daniel Sandström.

Daniel Sandström efterlyser lagskärpningar för att få bukt med drogerna.

– Jag tror att polisen gör vad de kan, men de behöver få mer befogenheter.

Kriminologen Teresa Silva betonar å sin sida vikten av det förebyggande arbetet.

– Om man bara satsar på att sätta folk i fängelse så kommer problemen bara förvärras. Nyckeln är stoppa efterfrågan och då gäller det att se till att unga människor inte börjar knarka.