Mystisk mopedman gripen i Söderhamn

Uppdaterad 2013-10-25 | Publicerad 2013-09-18

Misstänks ligga bakom flera överfall i Söderhamn

Invånarna i Söderhamn har levt i skräck för en mopedman som våldtagit en och överfallit flera kvinnor i staden.

Polisen har varnat kvinnor för att gå ut ensamma.

Nu har polisen gripit en misstänkt 46-årig man.

– Mycket har pekat mot honom, säger Sune Nordh, utredningschef vid Gävleborgspolisen, till Aftonbladet.

De senaste två veckorna har minst en kvinna blivit våldtagen i centrala Söderhamn och fyra kvinnor blivit ofredade av den mystiske mopedmannen. När kvinnorna har varit ute och sprungit eller promenerat har han kört ifatt dem på sin moped och ofredat dem. Signalementet på mannen har varit vagt. Han har beskrivits som mellan 35 och 50 år och har vid samtliga överfall även färdats på en moped.

Säger ingenting

Vid 17.30 i går kunde polisen gripa en man född 1967. Sedan 21-tiden i går kväll anhållen misstänkt för våldtäkten och överfallen.

– Han sitter här i källaren och vi ska under dagen bland annat fotografera honom för att kunna visa upp ett fotokollage för de berörda kvinnorna, för att de ska kunna peka ut rätt gubbe, säger Sune Nordh.

Han uppger att kläder och annat påträffats i mannens hem i centrala Söderhamn, som stämt överens med kvinnornas beskrivning av honom.

– Han säger inget hittills. Han sitter tyst. Han verkar inte speciellt trevlig. Under dagen kommer han få en försvarare och då blir vi kanske av med tunghäftan.

Enligt Nordh har flera tips, däribland en person som kunnat namnge honom, lett fram till att 46-åringen kunde gripas.

– Helt klart har flera kvinnor utsatts för honom. Vi hoppas att fler hör av sig till oss, säger Sune Nordh.

Varnat kvinnor för att röra sig ensamma

Överfallen ska ha inträffat i ett friluftsområde i Hällmyran och Vad samt runt Vadsjön strax söder om tätorten Söderhamn.

Polisen misstänker att de senaste tidens överfall hänger ihop med en våldtäkt som inträffade i Söderhamn i somras. Enligt utredarna är det flera saker som binder ihop händelserna, bland annat tillvägagångssättet och mopeden.

Polisen har varnat kvinnor för att röra sig i området ensamma.

– Det är först den här veckan de gått ut och sagt att man ska röra sig två och två och inte ensam, säger Söderhamnsbon Jeanette till Brottscentralen.

Polisens utredare vill inte berätta mer om mopedens eller den misstänkte gärningsmannens utseende.

Man uppger att man är förtegen om det för att inte påverka eventuella vittnen.

– Utredningen initierades nu i helgen och sedan dess har vi fått in flera tips och det är vi mycket tacksamma för, säger Paul Edenström, vakthavande befäl på polisen i Gävleborgs län.

Vet du något om överfallen i Söderhamn? Ring och tipsa polisen på 114 14.

Följ ämnen i artikeln