Eliasson svarar på frågorna om krisen inom polisen

Publicerad 2016-04-12

Rikspolischefen utfrågas live i Aftonbladet tv

Vi granskar krisen inom Polisen.
Mitt i stormen står rikspolischef Dan Eliasson.
I dag var han i vår studio och svarade på kritiken i direktsändning.

– Vi kämpar på under svåra omständigheter, säger Eliasson.

Rikspolischef Dan Eliasson

Under Aftonbladets granskning av Krisen inom Polisen har nära tusen polisanställda hört av sig till oss.
Inte en enda har haft något positivt att säga om den nya organisationen och många av dem har frågor. Frågor de inte anser att de får några raka svar på.
Under en 45 minuter lång direktsänd tv-sändning, som snart kommer att gå att ta del av i sin helhet på sajten, svarade rikspolischef Dan Eliasson i morse på några av era och våra frågor.

Avhoppen från polisen

Dan Eliasson sa att han var bekymrad över att kompetenta och erfarna poliser slutar, han betecknade det som ett misslyckande.

– Varje kompetent polis vill jag naturligtvis ha kvar, sa han.

Bland annat fick Eliasson svara på en fråga från polisinspektör Lisa Reventberg, som undrade när han ska göra något åt polisens låga löner, "de lägsta inom den offentliga sektorn".

– Vi räknar med att lägga ett bud om nya löner i mitten av maj, svarade Dan Eliasson.

– Jag hoppas att de som har jobbat sex år eller mer ska komma till ett genomsnitt på 27 800 kronor i månaden, retroaktivt från den 1 oktober förra året. Alla övriga ska naturligtvis också ha en löneutveckling. Jag håller med, många inom svensk polis ligger för lågt, sa Eliasson.

Han höll med om att lönerna borde höjas och sa att arbetsgivare och fackförbund misslyckats med lönebildningen de senaste sju åren. Men att han inte bara kunde knäppa med fingrarna och rätta till allt.

Han värjde sig samtidigt mot att det skulle vara fråga om massavhopp eller någon kris inom Polisen. Han sa att omorganisationen kanske inte skulle bli helt klar förrän en bit in i 2017.

Långa svarstider

I en tittarfråga framfördes kritik om att det kunde dröja två timmar innan någon svarade i telefon, och att den som svarade verkade sitta långt borta på en annan ort.

Dan Eliasson medgav att det är långa svarstider på numret 11414 just nu, och kommer vara så under våren och sommaren.

– Det beror på att vi just nu utbildar nya operatörer, men det ska bli bättre i höst, sa Eliasson.

Det har stormat rejält kring Polismyndigheten det senaste året.
Och kring den nye rikspolischefen Dan Eliasson.
Han blev ansiktet utåt för polisens stora omorganisation – där 21 polismyndigheter är på väg att bli en enda.
En omorganisation som Dan Eliasson, när han tillträdde som rikspolischef i januari 2015, menade skulle ta bort organisatoriska bojor på polisen men som mötts av massiv kritik. Poliser vittnar om dåligt chefskap, om låga löner och för få resurser som leder till att vardagsbrott bortprioriteras och att man kan få vänta timmar på att få hjälp i en nödsituation.

Vardagsbrott och hot om strejk

Problemen som radas upp är många:
• Poliser vittnar om att vardagsbrott bortprioriteras, att narkotika hälls ut i brunnar och att man helt enkelt struntar i att rapportera vissa brott.
• Polisförbundet, och poliser på golvet, hotar med strejk om inte lönerna höjs.
• Allt fler poliser lämnar in sina tjänstevapen och brickor, ofta för att söka sig till högre avlönade jobb. Enligt siffror från Polisförbundet slutade under 2015 sammanlagt 828 poliser på myndigheten. Av dem var 239 ”naturliga” avgångar, alltså ålders- och sjukpension.
Antalet poliser som slutade av andra skäl var 589. Av dem var, som exempel, 121 personer under 40 år.
Under 2015 slutade alltså 589 poliser av andra skäl än pension. Motsvarande siffra för fem år sedan var 106. I år har uppsägningarna fortsatt i samma höga takt och ytterligare 144 har lämnat sina jobba under januari och februari.
• 8 av 10 poliser överväger att sluta, enligt en undersökning gjord av Polisförbundet.
• En redan akut polisbrist hotar bli katastrofal inför sommaren.

"Vi kämpar på"

Utanför sändning svarade han även på vad han har har för löften till Sveriges poliser och svenska folket:

– Vi blir fler. Vi blir sakta men säkert fler som kan hjälpas åt att lösa alla utmaningar vi har. Vi börjar med flera civilanställda. Vi har redan ökat intagna på polishögskolorna kraftigt.

– Till Sveriges medborgare så säger jag att vi kämpar på under svåra omständigheter. Jag hoppas att ni förstår vår situation. Och att jag lovar att vi under slutet av år 2016 och  2017 kommer att kunna leverera en ännu bättre verksamhet än vi gör i dag.

Läs hela granskningen här.