Anton och kollegan larmade brandkåren

Uppdaterad 2015-11-12 | Publicerad 2015-11-11

Den misstänkte bjöd på champagne och räkmacka – innan han dödade paret

Anton, 26, skulle putsa fönstren hos paret i Norrahammar, ett av de par som den åtalade 51-åriga affärsmannen misstänks ha mördat.

När Anton och hans kollega såg röken välla ut från huset insåg de att något var fel men kunde aldrig ana att det låg två människor brutalt ihjälslagna i huset.

– Första tiden efteråt var jättejobbig, säger Anton till Brottscentralen.

I förundersökningen framgår att den nu misstänkte 51-åringen köpte med sig champagne och räksmörgåsar till paret i Norrahammar den där kvällen i maj.

Mannen, som var ensam hemma när 51-åringen kom, satte sig ner och åt med den man som bara kort senare ska komma att döda honom, enligt åklagaren.

När de ätit går de in på kontoret på nedervåningen, där slår 51-åringen brutalt ihjäl mannen med ett baseballträ, enligt åklagaren. Sedan väntar han i huset på att kvinnan ska komma hem. När hon kommer in i huset går hon samma öde till mötes som sin make, enligt åtalet.

Fönsterputsarna larmade

Dagen därpå kom Anton och kollegan för att pusta parets fönster i Norrahammar strax efter lunchtid den 28 maj.

Medan kollegan började arbeta gick Anton för gick för att ringa på dörren. När ingen öppnade gick han till baksidan av huset.

– Då såg jag att tvättstugedörren var olåst, samtidigt såg jag ett spräckt fönster med glassplitter på golvet och att det var alldeles rökigt därinne. Jag insåg att det brann i huset och ringde 112, berättar Anton.

”Obehagligt”

Han knackar på fönster men när han inte får något livstecken säger larmoperatören till honom att gå in i huset.

– Då bara väller det ut rök inifrån. Jag kollade runt lite men såg inga människor och stängde dörren igen.

Brandkåren var på plats fem till tio minuter efteråt och det var räddningspersonalen som fann det mördade paret.

Det Anton och hans kollega inte visste var att paret blivit brutalt ihjälslagna inne i villan, innan gärningsmannen tände på huset och flydde därifrån.

– Vi stod på gräsmattan när de bar ut kropparna. Till en början och även en tid efteråt kändes det väldigt obehagligt att uppleva. Det tog en månad innan man slutade tänka på det.

Åtalas för två dubbelmord – detta har hänt

I maj hittades en man och en kvinna i 70-årsåldern döda i samband med en villabrand i Norrahammar, söder om Jönköping. Det visade sig senare att paret hade dödats innan branden startade.

I juni anhölls en 51-årig man, misstänkt för att ha mördat paret och satt eld på villan. Han häktades två dagar senare och erkände i förhör.

Senare uppstod misstankar om en annan brand från mars månad, i en sommarstuga i Hökensås i Tidaholms kommun. Även där omkom ett par i 70-årsåldern.

Den tekniska bevisningen innehåller bland annat en kofot och ett baseballträ som mannen ska ha misshandlat offren med.

51-åringen åtalas nu för fyra mord, två grova mordbränder samt grovt bedrägeri mot 17 personer.