Här sprängs butiken i Malmö

Publicerad 2016-04-14

Ett brutalt sprängdåd mot Gymgrossisten i Malmö i slutet av mars gäckar polisen.

Nu går polisen ut med övervakningsfilm från sprängdådet för att få hjälp att identifiera gärningsmannen.

– Vi behöver fler uppgifter, säger förundersökningsledare Ronny Holmberg.

Klockan är strax innan fem på morgonen, torsdagen den 17 mars i Malmö. En mörkklädd person hänger på en väska på entrédörren till Gymgrossisten på Fredsgatan. På övervakningsbilder ser man mannen röra sig fram och tillbaka utanför butiken i några minuter innan han springer därifrån. Sen smäller det.

– Explosionen är tillräcklig för att skada människor i närheten. Att placera en sprängladdning i en dörringång blir som en gevärsmynnig. Det blir riktad sprängverkan och därmed är det mycket splitterskador, säger Ronny Holmberg, förundersökningsledare på grova brott i Malmö.

Kraftiga skador på butiken

Explosionen orsakade kraftiga skador på butiken men ingen person kom till skada. I nuläget har polisen ingen misstänkt för sprängdådet och det ska heller inte finnas någon direkt hotbild mot butiken. Polisen ser heller ingen koppling till liknande händelser som drabbat Malmö de senaste åren.

– Nej, det finns inga direkta samband, mer än man under senare tid har använt sig av sprängmedel i många sammanhang. Det är ju en olycklig utveckling och inget vi ska ha här i Malmö, säger Ronny Holmberg.

Hjälp från allmänheten

På övervakningsbilderna syns en person som polisen nu vill ha hjälp från allmänheten att identifiera.

– Vi vill ha in iakttagelser innan och efter händelsen. Personer som har uppfört sig annorlunda och fordon, säger Ronny Holmberg.

Känner du igen personen på filmen eller har du andra uppgifter att lämna i ärendet, hör av dig till polisen på 114 14 eller mejla till tips@brottscentralen.se.

Följ ämnen i artikeln