Valet – som en lång utdragen melodifestivalfinal

Det amerikanska valet har varit en actionrulle med tydlig dramaturgi.

Slutet är här och snart rullar efter­texterna. Synd, för filmen ”Ödes­valet” har bjudit på stor underhållning.

Den har innehållit i princip allt man kräver: chock, kupper, skandaler, fusk, FBI-härvor, sex, skräddarsydda garderober, ett soundtrack av Beyoncé, utspel, humor, nerver, vassa repliker, en fru som skamlöst snor en annan frus tal. Det har varit en actionrulle med tydlig dramaturgi och en lagom osannolik skurk med läskig clownfrisyr och galna fans med påkar i händerna.

Och alla har haft en åsikt.

Alla har tittat.

Alla har engagerat sig.

Grannen som ska slänga sopor i samma soprum, som nyfiket luskat efter spoilers. Kvinnan på ­britsen bredvid på akuten, som stönat av ett elakt gallstensanfall men ändå orkat diskutera Trumps omklädningsrumskommentarer med sin ­make. Och de medverkande på varje jobblunch, som högljutt presenterat de ­senaste rafflande vändningarna för dem som ­missat ett avsnitt.

Vi har dessutom fått en massa bonusmaterial i form av tårframkallande kampanj­filmer, kandidatparodier på Youtube och helgmorgnar med sidor upp och sidor ner av analyser och reportage.

Det hela har känts lite som en enda lång utdragen melodifestivalfinal.

Ska världen bli en bättre eller sämre plats? Rösta!

I en tid när alla lever sina egna liv därute på internet och knappt kollar upp från skärmen på tunnelbanan har det varit rätt trevligt, för att inte säga mysigt, att samlas kring en enda bioduk.

Vi har varit inloggade på samma sajt och riktat våra blickar åt samma håll. Man skulle nästan kunna säga att det har skapat en känsla av

närhet. Som en glödande gemensam lägereld. Aha, vi bor lite på den här planeten tillsammans! Intressant. Låt oss sträckkolla på några

episoder till innan vi måste återgå till att bli upprörda över försenade pendeltåg och giftiga frukostfrön.

För nu är det nästan över. Salongen är upplyst och vi vacklar ut mot foajén, alldeles tomma och förvirrade.

Kanske dags att skänka tröst: det är bara fyra år kvar till uppföljaren ”Ding ding värld 2”. Vi ses vid popcornskålen då.

Till dess får man väl försöka leva lite i verklig­heten ­också, det sägs att det händer viktiga saker där.

Följ ämnen i artikeln