Lööf tar på sig ledartröjan

Vad tänker Anna Kinberg Batra?

Annie Lööf i Almedalen.

VISBY.

Annie Lööf tar på sig ledartröjan i Alliansen och kräver en nytändning av samarbetet.

– Den svenska borgerligheten måste ta sig i kragen, säger hon.

Det är tre år sedan förra gången. I sitt första tal i Almedalen efterlyste C-ledaren Annie Lööf mer gnista i Allianssamarbetet.

Att hävda att de andra partiledarna var förtjusta över initiativet vore att göra våld på sanningen. De tyckte det var en urdålig idé.

Men Annie Lööf gjorde rätt analys då och har gjort det nu igen.

Då, för tre år sedan, var Alliansen på väg att regera slut på sig. Idéerna hade tagit slut, regerandet sög musten ur de fyra partierna.

Nu är läget annorlunda. Alliansen har slickat de värsta såren efter valförlusten i höstas och börjat blicka framåt.

Det egna partiet ska förnyas och moderniseras.

Men som Annie Lööf påpekade i sitt tal så kommer Alliansen inte att växa av sig själv. Om de borgerliga partierna vill återfå regeringsmakten 2018 måste de börja nu. Det tar tid att renovera det som är rejält nött och skapa det som Lööf kallade ”ett nytt borgerligt projekt”.

Man undrar vad Anna Kinberg Batra tänker när Centerkollegan så självklart tar på sig ledartröjan? Kinberg Batra har varit Moderatledare, och därmed Alliansens ledare, i ett  halvår och framstår, åtminstone inte än, som den som sätter den borgerliga förnyelsen främst.

Hennes prio ett är Moderaterna, svårt sargat efter sju tappade procentenheter i valet. Medan Annie Lööf redan förnyat centern och därför kan ägna sig även åt Alliansens framtid.

Annie Lööf presenterade också ett skattepaket på 4,2 miljarder kronor. Höjd skatt på exempelvis kemikalier betalar sänkt skatt på arbete. Lööf vill bland annat höja gränsen för uttag av statlig inkomstskatt.

Med miljöskatterna vill Lööf och Centern förändra beteenden. Kylskåpstillverkare ska avstå från vissa kemikalier, kommuner ska sluta bränna sopor och de som använder Kreosot ska upphöra med det snarast.

Där har alltså Lööf en brinnande tro på att staten pekar med hela handen. Det har hon däremot inte i andra fall.

Centern är motståndare till fler öronmärkta månader i föräldraförsäkringen. Annie Lööf tänker visserligen själv dela lika med sin man men hon hävdar med stor emfas att det är föräldrarna själva som ska bestämma. Inte staten.

I ena fallet är alltså ekonomiska styrmedel bra. I andra fall inte. En smula ologiskt, måste man faktiskt säga.