Lena Mellin: De backar för att slippa en revolution

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-08-15

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ingen läkare med självrespekt hade kunnat följa dekretet om att inte sjukskriva utbrända.

Därför ändrar sig Socialstyrelsen.

I slutet av året börjar Socialstyrelsens och försäkringskassans riktlinjer gälla. För första gången finns centrala direktiv om hur länge läkarna kan sjukskriva patienter med ett 90-tal sjukdomar.

Utbrända hamnade i en särskild strykklass. Trots att sjukdomstillståndet enligt myndigheternas experter riskerar att ”bli långvarigt” skulle läkarna ”i normalfallet” inte sjukskriva. Inte en enda dag.

”Ont om tid”

Men i går ändrade sig Socialstyrelsen med projektledaren Jan Larsson i spetsen. Nu är det bara personer med ”lindriga eller obetydliga stressrelaterade besvär” som ska fortsätta gå till jobbet. Den som verkligen är utbränd kan däremot bli sjukskriven.

Helomvändningen förklaras med att det varit ont om tid. Därför blev formuleringarna oklara och möjliga att feltolka.

Dålig bortförklaring

Det är en dålig bortförklaring. Myndigheterna fick visserligen uppdraget av dåvarande arbetsmarknadsminister Hans Karlsson (s) för mindre än två år sedan. Att på så begränsad tid komma överens om riktlinjer för sjukskrivning som både vetenskap, praktiserande läkare och formella beslutsfattare på försäkringskassan kan leva med är säkert inte lätt.

Linjen är glasklar

Men riktlinjerna, som nu alltså ska skrivas om, är inte luddiga. De är tvärtom glasklara. Den som lider av utmattningssyndrom ska normalt inte sjukskrivas. Punkt slut.

Att Socialstyrelsen backar och nu säger att det bara är de som har lindriga symptom, alltså inte alls är utbrända, som inte ska sjukskrivas har ingenting med tidsbrist att göra.

Läkare med självrespekt hade helt enkelt inte följt riktlinjerna. Inför hotet av en palatsrevolution skrivs reglerna om. Konstigare än så är det inte.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln