Sossarna retar upp de väljare som avgör valet

Sossebutlern är valrörelsens hittills mest spektakulära utspel.

Men det är ingen valvinnare.

Socialdemokraterna och de rödgröna behöver Stockholmsväljarna. Men beter sig tvärtom.

Politik i valtider är ofta ren och skär matematik. Förra valet slutade med sju mandats skillnad mellan alliansen och de rödgröna. För att vinna den här gången måste de rödgröna öka med minst fyra mandat, helst mer.

I Stockholm finns landets folkrikaste valkretsar, Stockholms kommun och län. Här bor mer än var femte väljare – och de är lättrörliga.

Den som vinner i Stockholm tar hem segern i riket. Det slog förre S-ledaren Göran Persson, en ypperlig valmatematiker, fast.

Men i förra valet tog alliansen storslam i Stockholms län och kommun – och vann regeringsmakten för första gången sedan 1991. Enligt SCB:s stora väljarbarometer från maj ligger de fortfarande hästlängder före de rödgröna.

Vill de rödgröna vinna, och det vill de själfallet, är det alltså i Stockholm stöten ska sättas in. Stockholmarna avgör, med stor sannolikhet, om det blir Reinfeldt eller Sahlin i Rosenbad.

Men sossebutlern, som från sitt kontor i t-banans vänthall ska hjälpa stock

holmarna med olika tjänster, är inte vägen till framgång. Tvärtom har S-ledarna i Stockholm, Carin Jämtin och Ilija Batljan med butlern lyckats med bedriften att reta upp både stockholmare och dem som inte bor där.

Om behovet fanns skulle butlern sannolikt redan existera. Man kan invända mot logiken att Socialdemokraterna, som är emot Rut-avdraget för hushållsnära tjänster, ger grönt ljus åt butlern, en titel som ångar av brittisk överklass.

Men ingen är ofelbar och även i en valrörelse begås misstag. Problemet är inte det, utan att de rödgröna och Socialdemokraterna lagt flera förslag som retar upp invånarna i landets folkrikaste län, de som sannolikt avgör valet:

l En ny fastighetsskatt på en procent av taxeringsvärden över 4,5 miljoner kommer nästan enbart att betalas av stockholmare. Herrgårdar på landsbygden slipper skatten, villor i Stockholm gör det inte.

l Könsneutrala toaletter, ett annat utspel från Socialdemokraterna i Stockholm, är inte heller en vinnarfråga. Kvinnor vill inte gå på manstoaletter. Män vill möjligen gå på kvinnotoan.

l I en folkomröstning om Förbifart Stockholm ska stockholmarna välja mellan leden och satsningar på kollektivtrafik. Kan man inte få både bilar och t-bana i en storstad?

l Dessutom vill de rödgröna höja skatterna. En ny förmögenhetsskatt, vars utformning är oklar, kommer främst att drabba stockholmarna som har dyrast hus. Kommunalskatten i Stockholm ska upp 60 öre och landstingsskatten 17 öre.

Socialdemokraterna, och de rödgröna, retar upp många av de väljare som de borde måna om – om de vill vinna valet. Det är en strategi som måste betraktas som märklig.

Följ ämnen i artikeln