Mellin: Oj, vad trygg jag blev nu

Ett ryskt SU27 fotograferades på nära håll av svenskt signalspaningsplan tidigare i år.

Oj, vad trygg jag känner mig nu.

Högst 7 500 personer med en upp till tio år gammal utbildning ska i slutet av nästa år kunna inkallas för att repetera hur man gör när man försvarar landet.

Ryssen bävar inte.

Från och med nästa år ska försvaret kunna kalla in personer som gjort värnplikten senare än 2004 och som är krigsplacerade till repetitionsövningar, eller populärt uttryck repövningar.

Bakgrunden till beslutet är det alltmer aggressiva Ryssland som dessutom rustar upp. Två ryska plan kränkte svenskt luftrum tidigare i år och andra ryska plan har övat anfall nära den svenska gränsen. Nyligen konstaterade försvaret, utan att kunna nationsbestämma, att främmande makts miniubåt grovt kränkt svenskt vatten, i Stockholms skärgård.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) nämnde också konflikten i Ukraina och den ryska invasionen och annekteringen av Krimhalvön som bevis för att det inte bara är nya tongångar från Moskva. Det är även nya, hårdare tag.

Nåväl, detta hot, som ju framstår som ganska påtagligt, ska nu mötas med repövningar. Personer som gjort lumpen eller grundläggande militärutbildning för frivilliga från 2004 och senare och dessutom är krigsplacerade ska kunna kallas in till repövningar. De ska repetera hur man gör när man försvarar landet.

Att detta skulle få ryssen att darra på manschetten är högst otroligt. Det är nämligen inte megaåtgärd. Det handlar, enligt Försvarsmakten, som allra mest om 7 500 personer. De kan, enligt försvarsdepartementet, kallas in tidigast i slutet av nästa år.

Inte ens jag känner den stora ron infinner sig. Att nu äntligen vilar landet i trygga händer.

Det är bara ett par år sedan som ÖB Sverker Göranson meddelade att delar av landet kunde försvaras i upp till en vecka. Längre än så kunde det svenska försvaret inte motstå en fullskalig attack.

Nu är det ingen som tror att någon just nu planerar för en invasion av Sverige men nästan allting som har med försvaret att göra tar oerhört lång tid. Det man gör nu märks om tio år, typ.

Lite mer snabbverkande är alltså beslutet om att återuppliva repmånaden och de flesta inblandade experter verkar mycket nöjda med beslutet (Men nu ska man ju komma ihåg att de flesta militära experter tillhör samma gubbklubb som träffas en gång om året på Folk och försvar i Sälen så de avvikande rösterna är inte särskilt många för de utesluts ur automatiskt ur klubben).

Försvarsministern, ÖB och generalmajor Karl Engelbrektson upprepade samma budskap:

– Det gör det möjligt för oss att samöva hela krigsförband och få en ökad operativ effekt.

Alternativt bytte de operativ effekt mot operativ förmåga.

Att beslutet var väl förberett och förankrat behöver ingen betvivla. Både Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten lade snabbt ut detaljerad information på respektive hemsida.

Man kan nog säga att en lång rad försvarsberedningar har missbedömt läget. För bara sju år sedan kom den fram till att det största säkerhetspolitiska hotet mot Sverige var klimatet. Beredningens dåvarande ordförande sade:

– Vi är oroade av den auktoritära utvecklingen och det är svårt att veta i vilken riktning det går.

Det satte inte avtryck i nya satsningar på försvaret. Tvärtom har de fått trimma sin ekonomi vilket var nödvändigt men lite väl hårdhänt.

Men nu kan upp till 7 500 personer kallas in till repövningar. Det går som sagt långsamt i det svenska försvaret.

Skyldigheten att mönstra och tjänstgöra i försvaret togs bort våren 2010.