Tror Dagens Nyheter på alla människors lika värde?

”Inte heller klassisk musik är det okej för äldre att tycka om, enligt DN Kulturs trångsynta skribenter.”

Tror DN på människors lika värde?

Det kan man verkligen fråga sig.

De tycks sakna spärrar mot att skriva nedsättande om äldre.

Bara i Dagens Nyheter kan man publicera en jättelång intervju med en radioprofil som helt okommenterat säger:

”Om alla i Sverige började gilla hiphop, och 69-åriga Barbro älskar all rapmusik, skulle jag bli orolig”.

I stället för en motfråga om ålderism, om varför personen i fråga uttrycker så nedsättande fördomar om äldre, läggs citatet som en fet mellanrubrik i texten.

Som ett av de viktigaste, mest slående uttalandena.

Man blir ledsen, och upprörd.

 

Det förklaras ingenstans varför just 69-åriga kvinnor inte får gilla en viss sorts musik. Det tas för givet att alla förstår hur löjligt det vore.

Inte heller klassisk musik är det okej för äldre att tycka om, enligt DN Kulturs trångsynta skribenter. Det är så konstigt med deras sortering i personer som är rätt eller fel. Skrev de inte nyligen en miljon texter inför valet om människors lika värde?

Nej, det verkar vara George Orwells satiriska budskap som gäller. ”Alla djur är lika, men en del djur är mer lika än andra”.

”Blev tvärarg! Tänk bara att man byter ut pensionär i texten mot till exempel kvinna, homosexuell eller invandrare! Snacka om diskriminering!” messar Agneta Lindgren, 70, mig om en text i DN.

Den har rubriken: ”Jag vill inte vara med i en klubb där jag sänker medelåldern med en genomsnittlig svensk livslängd”.

Med det menar den unga skribenten att hon absolut inte vill gå på konserter med klassisk musik, för där är de andra i publiken för gamla.

”Gudarna ska veta att den där salen full av pensionärer med krampaktiga grepp om handväskorna inte direkt får mig att längta tillbaka”.

 

Det är alltså den där ansiktslösa gruppen av judar, bögar eller människor med utländsk bakgrund som skribenten inte står ut med?

Eller stopp, hon skrev ju om pensionärer? Är inte det en grupp som det är tillåtet att håna och uttrycka fördomar om?

Den svenska diskrimineringslagen främjar lika rättigheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

DN-skribenten igen: ”många gamla människor – inte alla! men många – har en tendens att vara en smula argsinta”. Det argsinta anser hon ofta komma ”från en dam född under den geologiska tidsåldern jura”. Hon kallar det ett ”nedslående möte över eonsgränserna”.

En eon är enligt Svenska akademins ordlista en ”mycket lång tidsrymd”.

 

Det är ofattbart hur DN har kunnat publicera den här texten. En googling avslöjar att skribenten är 28 år. Det är en vuxen person med ansvar som borde veta bättre.

DN:s kulturredaktion borde veta bättre.

De anmälningar som kommer in till DO visar att människor som diskrimineras på grund av ålder, ofta samtidigt gör det på grund av sitt kön.

Kort sagt: äldre kvinnor är i skottgluggen för hån, spott och spe i arbetslivet, precis som i Dagens Nyheter.


Den 1 januari 2009 trädde nuvarande diskrimineringslag i kraft. Av de diskrimineringsgrunder den omfattar är könsöverskridande identitet eller uttryck, och ålder senast tillagda.

Det var nyligen avgångna riksdagsledamoten Barbro Westerholm, L, i dag 89 år, som var drivande för att lagen även skulle göra diskriminering av äldre, så kallad ålderism, olaglig.

Dagens ålderism är som gångna tiders sexism, menar Barbro Westerholm. ”Ungefär som man behandlade kvinnor för några år sedan. De äldre är där kvinnorna var för ett tag sen”.