Därför låtsas Ebba Busch vilja samarbeta med S

Magdalena Andersson (S) och Ebba Busch (KD)

Näringslivet har efterfrågat breda politiska överenskommelser om energipolitiken.

Istället får de bråk om skillnaden på en förhandling och ett informationsmöte och en minister som ropar ”det är lögn” i kammaren.

Ebba Busch vill inte samarbeta med Socialdemokraterna, det är varken överraskande eller nytt.

Ebba Busch har ett prestigefyllt mål som energi- och näringsminister. Hon vill sätta igång bygget av nya kärnkraftverk under sin ministertid. En dyr och riskfylld investering för de företag som kan tänka sig att bygga. Därför har näringslivet under lång tid varit tydliga med att de gärna ser långsiktiga och breda politiska överenskommelser i energipolitiken. En mandatperiod är fyra år, men att bygga ut kärnkraften tar decennier. Ska det investeras pengar i miljardklassen så behöver politiken vara förutsägbar och stabil.

Men den här regeringen är inte intresserad av en bred politisk överenskommelse i energipolitiken. De är inte heller intresserade av att förhandla fram en ny energipolitisk linje ens med landets största parti och största oppositionsparti, Socialdemokraterna.

S-ledaren Magdalena Andersson har under sina dryga två år som partiledare återkommande föreslagit blocköverskridande samtal och fått nobben. Visst har hennes inviter varit något retsamma, men i grunden vill Socialdemokraternas självklart vara med och bestämma.
 

Nu har inte pressen från näringslivet om en bred överenskommelse minskat under det senaste året. Så under hösten verkar Ebba Busch har tänkt ut ett sätt att i alla fall få det att låta som om det finns en gemensam rörelse framåt. Nyckeln har legat i hennes goda relation till Socialdemokraternas energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson.

Mycket politik kan komma till genom goda relationer, men dagens tjafs mellan Ebba Busch och Magdalena Andersson visar att det är för tunt att vila landets energipolitiska fred på god kemi och trevliga möten.

Istället för att få den breda politiska överenskommelsen som näringslivet efterfrågat, fick de en riksdagsdebatt med ett bråk om vad som är skillnaden mellan ett möte och en förhandling.

Ebba Busch menade att hon bjudit in till samtal och varit öppen för att låta oppositionspartierna, med S i spetsen, påverka inriktningen på energipolitiken. Magdalena Andersson menade att ett informationsmöte inte går att likställa med en förhandling och att det aldrig var tal om att ges inflytande – och så var det i gång.

Busch ropade att det hela var en lögn och stormare ut ur kammaren.

Efteråt menade Busch att antingen så ljög Andersson rakt ut eller så kastade hon sin riksdagsledamot under bussen genom att påstå att han inte suttit i förhandlingar med Busch.

Magdalena Andersson fortsatte att föreläsa om skillnaderna mellan en förhandling och ett informationsmöte.
 

Egentligen satte det här bråket igång redan för en vecka sedan. I en intervju med Dagens industri beskrev Ebba Busch det som att hon haft ”ganska historiska” möten med Socialdemokraterna och Fredrik Olovsson. Något Fredrik Olovsson snabbt tonade ner. Här skulle kanske Ebba Busch ha ringt Fredrik Olovsson och rett ut vad det var de höll på med egentligen – möten eller förhandlingar?

Saken är den att Ebba Busch hela tiden har räknat med Socialdemokraternas stöd i energifrågan. Det sa hon redan när hon tillträdde som minister hösten 2022. Och redan då sa Fredrik Olovsson att det inte var något hon kunde räkna med.

Pressen från näringslivet om att komma till breda uppgörelser om energipolitiken lär inte minska. Busch har kallat oppositionspartierna till ett nytt möte nästa vecka. Då har de chansen att utvärdera vad det är de egentligen gör när de ses.

Ett tips är att ta med Johan Pehrson på mötet nästa onsdag.

När han steg upp i talarstolen efter det hetsiga utbytet mellan Busch och Andersson lät han som ett skilsmässobarn som vädjar till sina föräldrar att i alla fall hålla sams under högtiderna. Han sa: ”Nu ska vi ju inte ha dålig stämning här, utan vi är ju i Sveriges riksdag”

En hoppfull kommentar.