... så var det bara en kvar

En efter en faller kandidaterna att efterträda Lööf ifrån

Först föll Bäckström ifrån.

Sedan gjorde Demirok samma sak.

Nu är endast Elisabeth Thand Ringqvist kvar i matchen om vem som blir ny ordförande i Centerpartiet.

Ett par dagar efter förlustvalet i höstas meddelade Annie Lööf att hon ville sluta som partiledare för Centerpartiet efter drygt elva år.

Storfavoriterna, bland dem den förre ekonomiske talespersonen Emil Källström, meddelade snabbt att de inte stod till förfogande. I början av november presenterade valberedningen ett ganska blekt startfält med tre tänkbara kandidater som partiets medlemmar hade att välja mellan.

Centerpartiets partiledarturné med kandidaterna Muharrem Demirok, Elisabeth Thand Ringqvist och Daniel Bäckström.

Sedan dess har det blivit ännu blekare. Den ena kandidaten efter den andre har fallit ifrån av olika skäl.

 

Daniel Bäckström har varit Centerns talesperson i försvarsfrågor men är sedan i höstas partiets gruppledare i riksdagen, en post som visar att han har högt förtroende i sitt parti.

Men i slutet av november tog hans partiledarambitioner ändå slut. Vid en hearing med partiets ordförandekandidater i Piteå ställde partiets starka kvinnoförbund, Centerkvinnor, två frågor. Den ena var om Bäckström kunde tänka sig viga samkönade par. Den andra om han skulle gå först i Pridetåget.

Daniel Bäckström (C).

Bäckström slingrade sig som en orm och kunde varken svara ja eller nej. På frågan om att viga samkönade par försökte han först komma undan med att han inte hade vigselrätt.

Därmed var Daniel Bäckström ute ur leken.

 

I julveckan försvann även Muharrem Demirok, även kallad ”Murre”. Demirok har länge varit kommunalråd i Linköping och nu avslöjade tidningen Östgöta Correspondenten att han fällts för misshandel vid två tillfällen, 1995 och 1999.

Vid båda tillfällena skallade han motståndaren, vid det första tillfället oprovocerat. Första gången återstod ett par veckor innan Demirok skulle fylla 18 år så domen blev 70 dagsböter. Andra gången dömdes han villkorligt till 40 timmars samhällstjänst.

Demirok säger att han länge begravt de här händelserna i sina ”innersta valv” och hoppas att centerrörelsen ska bedöma honom efter vem han är i dag. Inte då.

– Jag känner skam och skuld, säger han.

Muharrem Demirok (C).

Men jag skulle säga att Demirok hur mycket skam han än känner, nu går i Bäckströms fotspår. Han är borta från partiledarstriden. Det är svårt för ett parti att ha en ordförande som medvetet skallar andra människor.

 

Återstår Elisabeth Thand Ringqvist. Jag skrev redan i höstas att hon var den hetaste kandidaten. Men lika lite som då behöver det nu betyda att det är hon som avgår med segern. Även om jag tror att det blir så.

Centerns nya partiledare ska väljas på en extra partistämma i Helsingborg den 2 februari. En månad är en evighet i politiken. Allt hinner hända.

Elisabeth Thand Ringqvist (C).

Thand Ringqvist är 50 år och civilekonom, utbildad på Handelshögskolan i Stockholm. Hon bor i en lägenhet i Stockholms innerstad tillsammans med sin familj.

Hon har bland annat varit chef för Centerns riksdagskansli, ordförande i Centerstudenter, politisk sakkunnig hos dåvarande näringsministern Maud Olofsson (C) och har varit vd för Företagarna. Hon är född i Jämtland och har varit kommunalpolitiskt aktiv där. Nu är hon riksdagsledamot.

 

Väljs Thand Ringqvist blir hon den tredje kvinnliga partiledaren i rad för Centerpartiet.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.