Här är mina valsar i veckan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Redan som liten fick jag lära mig att inte ljuga: i barnprogrammet växte Hedvigs näsa varje gång hon ljög för Ugglan, och den blev inte liten igen förrän hon lärt sig sanningen och erkänt sin synd. På lekis fick jag veta att jag kunde få svart tunga.

Vi är alla överens om att det är mycket fult att ljuga, ändå gör vi det tydligen. Varje dag. Jag tänkte efter, inte ljuger väl jag, jag är ju så där rak och ärlig, eller? Jag blev så skeptisk och nyfiken att jag beslöt att göra en egen undersökning, så här är den nu: Kittys ljugdagbok.

Fredagen den 22:a: Jag hör mig själv plötsligt ljuga om min ålder i radio, jag säger att jag är 30 fast vi avhandlar just ämnet åldersnoja. Chattar oväntat nog med Snygg-Erik och ljuger en del om min inställning till Melodifestivalen.

Lördagen den 23:e: Jag hittar en söt kille på internet och hävdar att det inte är jag själv som lagt upp pinsamma snyggbilder på min Facebook-profil. Säger till min lillebror Jonas att jag använder tandtråd varje dag, inga undantag! Ljuger för mig själv att jag är frisk nog att gå ut på klubb fast jag vet att det är högst olämpligt. Väl på krogen fejkar jag att jag känner igen personer jag inte minns att jag träffat. Nånsin.

Söndagen den 24:e: Jag ligger däckad och är supersjuk och ljuger nog inte så mycket mer än för en ex-kille som vill komma och sova över. Jag säger att jag fortfarande har hög feber, jag vill verkligen inte att han kommer över – ever again. Chattar med Snygg-Erik igen, ljuger om det mesta.

Måndagen den 26:e: Fortsätter ljuga för internet-hetingen. Denna gång har jag stenkoll på Gang of four – via Google då. Ber bästis Ola komma hit för att jag vet att han kanske diskar om jag ger honom mat, är det en lögn?

Tisdagen den 27:e: I en intervju säger jag att jag bara handlar begagnat nu för tiden, inte riktigt sant. Avfärdar en telefonförsäljare med att ”Kitty inte är hemma”. Pappa får veta att jag så klart har koll på min ekonomi. Fler lögner till internetkillen: jag tränar två gånger i veckan, minst! Alla mina vänner vet att jag inte tagit ett steg i onödan sen ”Let’s Dance”.

Onsdagen den 28:e: Återigen kommer träningslögnen fram, denna gång till min astmaläkare. (Jag måste börja träna nu!) Verkar säker på att jag sett en viss film som pappa berättar om fast jag nog inte alls har det. Möter Björn Gustavsson på stan och säger att jag gillar hans nya frilla, trots att jag känner att jag saknar den gamla.

Torsdagen den 29:e: Spelar skivor och ljuger konstant om vilka låtar vi ”preciiis har spelat” för att undvika kassa önskningar. Greenpeacetjejen på gatan får höra att jag redan är medlem, så nu måste jag nog bli det...

Hm, ja, okej då. Jag ger mig. Min näsa är lång, och min tunga är svart.

Följ ämnen i artikeln