Så gör du för att få ned priset på påskmaten

Uppdaterad 2019-04-17 | Publicerad 2013-03-27

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Påskmaten behöver inte bli så dyr.

Påsken är en stor mathelg. På torsdag är en av årets största dagar för matinköp.

Det är lätt att handla för mycket och för dyrt. Men det går att äta och dricka både gott och billigt i påsk.

En påskbuffé kan bli en dyr festmåltid med lax, löjrom, vit sparris och annan lyx. Men det går också att skapa en buffé till rimliga kostnader.

På en traditionell påskbuffé finns nyttig och prisvärd mat som ägg och potatis. Dessutom säljs ofta sillinläggningar till extrapris. Det är ofta uppskattat med egna inläggningar men tyvärr är sill för inläggning förhållandevis dyrt. Tiden är också något att räkna med och det kan vara bättre att lägga energin på det som gör skillnad, till exempel köpa en färsk laxsida till extrapris och grava själv.

Lamm och kyckling är också traditionellt på bordet. Här är det bra att spana efter extraerbjudanden. Min favorit är den rökta fårfiolen som är både prisvärd och festlig på bordet.

Ett annat sätt att hålla kostnaderna nere är att handla på ett dyrt ställe. I mataffärens delikatessdisk är priserna ofta högre än för det färdigpaketerade men ska du bara ha tre tunna skivor rökt lax eller tre matskedar löjrom så kan det bli billigare än de färdiga förpackningarna som innehåller mer.

Den stora fällan är mängden mat vi handlar. Det är lätt att falla för erbjudanden om tre till priset för två eller andra rabatter som i praktiken blir hyllvärmare eller hamnar i soporna. Den mat vi slänger är i praktiken den dyraste maten vi köper. Det tål att upprepas att ett vanligt hushållhåll slänger motsvarande var fjärde eller var femte matkasse vi köper (olika utredningar ger lite olika resultat).

Det kan vara svårt att beräkna hur mycket mat som går åt. Ofta blir det mindre än man tror och så blir det stora mängder av rester. En gammal tumregel är att beräkna att varje vuxen äter ungefär 250 gram mat plus bröd och potatis. En buffé för åtta ska alltså innehålla ost, sill, ägg, lax, kött och annat med en total vikt på 2 kilo. Vill du få bordet att se ymnigare ut så gör en stor grönsallad och ställ fram många små skålar med tillbehör som du ändå har hemma som inlagda gurka, senap, gelé och liknande. 

Vi har relativt dyr mat i Sverige så det gäller att handla klokt om vi vill hålla kostnaderna nere. För några dagar sedan kom resultatet från Eurostat och SCB:s statistik över matpriser som visar att svenska matpriser är bland de högsta i Europa. Det framför allt grönsaker, frukt och potatis. Däremot är de svenska priserna på fisk, mjölk, ost och ägg närmare genomsnittet. Vill vi äta riktigt billigt ska vi befinna oss i Bulgarien och Rumänien. Även vårt grannland Polen ligger i botten på prislistan.  Det allra dyraste matlandet är Norge som toppar alla kategorier utom fisk. Fiskenationen Norge hamnar på andra plats efter öriket Cypern.

Även vår alkohol är förhållandevis dyr även om vi ligger en bra bit under både Norge och Island. Påsksnapsen kryddar du lätt själv, kanske med anis, citron eller andra favoritkryddor. I många recept räcker det med att låta kryddorna dra 1-3 dagar. Väljer du Brännvin Special, som rekommenderas för hemkryddning men har lite lägre alkoholhalt, så får du en snaps till halva priset mot flera av Systembolagets kryddade brännvin.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln