Regeringen gjorde miss efter miss - folkets dom kan bli hård

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-12-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Ilska och frustration väller ur telefonlurar och tv-apparater. Många upplever att regeringen svikit sitt viktigaste uppdrag. Att skydda och ta hand om sina medborgare.

Rätt eller fel? Döm själv.

Det ska först sägas att det är svårt, på gränsen till omöjligt, att ha beredskap för en katastrof av den omfattning som drabbat södra Asien. Det hade inte de drabbade länderna. Det hade inte heller statsförvaltningen.

Men det ska också sägas att den upprördhet, ilska och frustration som de drabbade och deras nära känner är fullt begriplig. Man vill veta nu. Man vill åka hem nu. Man vill att det ska ta slut.

Fel 1: "Inga skadade"

När detta konstaterats måste man ändå säga att statsförvaltningen begick ett antal inledande fel. Fel som gjort att de omfattande insatser som samhället gör delvis kommit i skymundan.

Det första felet begicks redan i söndag när UD:s presstjänst meddelade att inga svenskar skadats eller avlidit. Uttalandet korrigerades efter mindre än en timme.

Nästa misstag var att underskatta informationsbehovet. Det ingår visserligen inte i UD:s normala arbetsuppgifter att hålla reda på svenska utlandsresenärer. Men när det krisar tycks det ändå vara till staten vi vänder oss. Först igår dimensionerades UD:s krisväxel för anstormningen.

En tredje miss var att missbedöma katastrofens påverkan på Sverige. I söndags skickade regeringen fram biståndsminister Carin Jämtin. Men hon är chef för filtar och tält, inte tiotusentals svenskar i nöd.

Var det julens fel?

Först i måndags eftermiddag uttalade sig stats- och utrikesministern om det som ser ut att bli den olycka som hittills skördat flest svenska liv. Kanske var det julen som gjorde att informationen till statsledningen inte fungerade som den brukar.

I förmiddags landade Laila Freivalds och två medarbetare i Phuket. Utrikesministern vill på plats skapa sig en bättre bild av vilka ytterligare insatser som kan krävas från svensk sida.

Omtänksamt men knappast nödvändigt. Det finns gott om experter som är bättre skickade för just den uppgiften. Man bör snarare se Freivalds resa som ett uttryck för regeringens självrannsakan.

I går deltog Göran Persson i ett andligt tv-samtal med bland andra prästen Lennart Koskinen. I dag har regeringen ett extra sammanträde för att diskutera katastrofen. Den gör vad den kan för att reparera de inledande misstagen.

Domen kan bli hård

Katastrofen i Thailand kommer att lägga en skugga över Sverige under mycket lång tid.

Skadade ska hem, döda ska hem, överlevande ska tas om hand. Domen över dem som hanterar det fel kan bli hård.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln