Socialstyrelsens utredning – en fråga om liv och död

Ashraf, vars far mördades av talibaner, ska utvisas trots att läkare och psykolog bedömer att han är 16 år.

Det är hög tid för Socialstyrelsen att skynda på arbetet med att utveckla säkrare metoder för åldersbedömning.

Om Ashraf Jafari har ekot i dag rapporterat. Hans kristne far dödades av talibaner, varefter familjen flydde från Afghanistan till Pakistan. Efter fortsatt flykt, sex månaders fängelse i Grekland, lyckades pojken ta sig till Sverige.

Han har nu bott i över ett år i Mölnlycke, går på gymnasiet, har lärt sig svenska och fått kompisar. Här känner han sig trygg.

Ashraf riskerar att möta samma öde som sin far i hemlandet, vilket inte hindrar att Migrationsverket vill skicka hem honom.

Saknar asylskäl

Orsaken är att tand- och handledsröntgen visar att han är 18 och inte, som han själv hävdar, 16. Då är han vuxen och ska behandlas som en sådan. Asylskäl saknas.

Jag har de senaste månaderna skrivit om några liknande fall. Migrationsverket har inte trott på afghanska barns berättelser utan kommit fram till att de är myndiga. Det har senare visat sig att byråkraterna haft fel.

Ashraf har ett id-kort som styrker hans berättelse. Läkare och psykolog bedömer att han är 16. Men nu är det resultatet från handledsröntgen som gäller.

Felmarginal på flera år

Men det är känt sedan länge att metoderna som används är osäkra. Felmarginalen, säger experter, kan vara flera år.

Det är så det fungerar: halvdåliga verktyg väger tyngre än läkares bedömning. Det finns skäl att fundera på varför.

Glädjande nog har tekniken dock utvecklats. Magnetkamera ska ersätta röntgen. Då går det att inte bara studera ben utan även hur åldersförändringar ser ut i brosken. Studier visar att tillförlitligheten är väsentligt högre.

Granskning vid årsskiftet

Har då Socialstyrelsen, den myndighet som ansvarar för riktlinjerna för hur åldersbestämningar ska göras, satt fart och bestämt sig för att införa den nya metoden?

Nja. Det pågår ett "förberedande arbete" för att få i gång en utredning. Några inledande möten har hållits. En projektplan är upplagd. Först framåt årsskiftet tros granskningen av de nya metoderna vara genomförda.

Visst, ny teknik ska utvärderas vetenskapligt och med försiktighet. Men det är inte orimligt att kräva att detta arbete prioriteras. Det är ju trots allt en fråga som bokstavligen kan vara skillnaden på liv och död för Ashraf och andra barn.

– Jag tänker att när jag är tillbaka i Afghanistan så kommer talibanerna att döda mig, säger pojken till ekot.

Lyssna på vad Ashraf har att säga, Socialstyrelsen.

Följ ämnen i artikeln