Bomben kan ha varit en varning till Putin

Att den omedelbara misstanken är att Ukraina håller på att ta kriget till Ryssland är inte konstigt.

Men det kan finnas flera andra förklaringar till den dödliga attacken mot "Putins hjärna" och hans dotter.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Den ryska säkerhetstjänsten FSB anklagar Ukraina för att ligga bakom men i brist på tydliga bevis om vem som placerade ut bilbomben som dödade Daria Dugin går det bara att spekulera om tänkbara orsaker.

Mycket tyder på att den egentliga måltavlan var Alexandr Dugin som ofta beskrivits som "Putins hjärna" på grund av att mycket av det ideologiska tankegods som president Putin presenterat som skäl för att attackera Ukraina ursprungligen kommer från Alexandr Dugin.

Dugin vill se ett Stor-Ryssland, Eurasien, som omfattar så gott som hela det gamla Sovjetunionen och som är en motvikt till USA. Han anser att länder som Belarus och Ukraina inte har någon rätt att existera som självständiga stater.

Trots den ideologiska närheten till Putin anses Dugin inte ha varit en del av Putins inre krets och hans inflytande är ifrågasatt.

Även Dugins mördade dotter var involverad i ultranationalistiska kretsar. Dugin har stått på USA sanktionslista sedan 2015. Hans dotter, journalist och tv-kommentator, sattes upp på sanktionslistan i mars i år.

Det som ändå gör att Alexandr Dugins tros vara den främsta måltavlan är att han enligt ryska uppgifter i sista stund tog en annan bil och lät dottern ta sin.
Bombdådet inträffar bara någon vecka efter att Ukraina attackerat två ryska baser på det av Ryssland ockuperade Krim.

Dessa angrepp ses som en ny fas i kriget där Ukraina visar att de har förmågan att slå till inne på ryskkontrollerat område, antingen med sabotagegrupper eller med långskjutande raketer som man fått från väst.

Attentatet mot Dugina skulle kunna vara ytterligare en varning till Putin att Ryssland och ryska makthavare kan bli en måltavla ifall Putin fortsätter sitt krig.

I lördags dödades dottern till ”Putins hjärna”, Darja Dugina, i en bilexplosion.

Motståndsmän

Ryska FSB hävdar att den ukrainska underrättelstjänsten utförde dådet och namnger också en ukrainsk kvinna som placerade ut bomben. Hon ska ha hyrt en lägenhet i samma hus som Dugina bodde och skuggat henne. Efter dådet påstår FSB att hon lämnat Ryssland och tagit sig till Estland.

Det finns dock många frågetecken i den ryska versionen. FSB är tvärtom kända för att själva ha genomfört ett ental politiska mord både på hemmaplan och utomlands.

Från officiellt håll förnekar Ukraina all inblandning och hävdar att man tvärtemot Ryssland inte är någon "terrorstat".

Men med tanke på det högt uppskruvade propagandakrig som pågår mellan Moskva och Kiev går det aldrig att lita helt på vad någon av sidorna säger.

Ukraina har officiellt inte heller tagit på sig attackerna mot de två ryska baserna på Krim. Förmodligen för att inte i onödan reta upp ryssarna. En attack inne på ryskt territorium, i Moskvas utkanter, mot en person i Putins närhet skulle vara ännu känsligare. Därför kan det ligga i Ukrainas intresse att förneka eventuell inbladning.

Givetvis kan det finnas andra förklaringar.

Enligt en rysk parlamentariker som hoppat av till Ukraina så är det en grupp ryska motståndsmän som kallar sig Nationella republikanska armén, vars syfte är att störta Putins regim, som ligger bakom.

Hans uppgifter är i nuläget omöjliga att verifiera. Men att krafter inne i Ryssland som vill försvaga Putins ställning genomfört attentatet är en möjlighet. Mot det talar att vi hittills inte sett några tecken på interna motsättningar i Kremls inre eller yttre krets, bortsett från några oligarker som vädrat missnöje med kriget.

Utredare på plats där bilen exploderade.

Kan inte vinna

En annan tänkbar förklaring är att kretsen kring Dugin och hans dotter blivit en belastning för Putin trots att man stöttat kriget. De ultrakonservativa nationalisterna har samtidigt framfört kritik mot att Putin inte slår till hårt nog mot Ukraina. Man vill se raketattacker mot regeringsbyggnader i Kiev och att hela Ryssland sätts på krigsfot med en allmän mobilisering.

Bilbomben kan vara en varning från Kreml till dessa grupper att rätta in sig i ledet och hålla tyst med sin kritik. Strax före attentatet i lördags skrev Alexandr Dugin på sociala medier att Ryssland inte kunde vinna kriget om inte hela samhället sattes på krigsfot.

En fjärde tänkbar förklaring är att det fanns personliga motiv bakom attacken. Under 90-talet var bilbomber en populär metod att undanröja ekonomiska och politiska motståndare.

Ändå framstår det som mest troligt att attentatet på något sätt är kopplat till Rysslands krig mot Ukraina.

Dådet visar att ju längre tiden går utan tydliga ryska framgångar på slagfältet desto svårare blir det för Putin att inför sina egna undersåtar låtsas som att det inte pågår något krig överhuvudtaget.