Kinas sjukvårdssystem viktigare för dig

Publicerad 2012-11-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Få saker har så stor betydelse för din och min ekonomi som att kineserna får ett bra sjukvårdssystem.

Det är viktigare än vem som blir USA:s nästa president. För tryggare kineser kan trygga jobb i Sverige.

Världens två största ekonomier stor i fokus denna vecka. Det väljs en ny president i USA och det utses nya ledare i Kina. Vi vet mycket om de amerikanska presidentkandidaterna men mindre om den kinesiske kronprinsen Xi Jinping. Förhoppningsvis kommer han att arbeta vidare på Hu Jintaos planer för en genomgripande sjukvårdsreform. Få reformer kan få så stor betydelse för svensk ekonomi och våra plånböcker som om kineserna får en tryggare och mer rättvis sjukvård.

Förklaringen är att i dag så sparar den genomsnittlige kinesen en stor del av sin inkomst för

oförutsedda utgifter, framför allt sjukvård. Det kan krävas årslöner för att få rätt vård för den som blir allvarligt sjuk. Det är en verklighet långt från den svenska där vi räknar med att få den sjukvård vi behöver även om vi ibland får köa. Några få av oss tar privata sjukförsäkringar. Bara cirka 25 000 svenskar betalar med egna pengar för en sjukförsäkring som garanterar viss vård inom viss tid.

När kineserna sparar sina pengar blir det mindre pengar över till konsumtion. De styrande försöker få kineserna att konsumera mer, bland annat genom längre ledigheter kring helgdagar för att uppmuntra resor till hemorter vilket innebär inköp av gåvor till familj och släkt. Men i dag är det inte ovanligt att en vanlig kinesisk inkomsttagare bara unnar sig det allra nödvändigaste och sedan ser till att spara allt han kan.

Allt fler svenska företag säljer allt mer på den kinesiska marknaden. I praktiken är det inte bara en marknad utan många provinser och städer, som var och en är i storlek som ett genomsnittligt europeiskt land. Så för ett litet land som Sverige finns många möjligheter.

Om kineserna skulle konsumera mer så skulle alltså svenska företag få sälja mer. Det skulle direkt motverka den nedgång som exportföretagen har just nu på den europeiska marknaden. Vi får dagligen besked om hur svenska företag varslar om uppsägningar och slår igen verksamheter för att exporten går för dåligt. Jobb som nu försvinner skulle kunna bli kvar. Och kakan Sverige, som vi alla är med och delar på, kan växa sig större. Det handlar om skatteintäkter, pensioner, kommunernas ekonomi, skolor, sjukvård, andra jobb och mycket mer.

Tryggare kineser som konsumerar mer kan bli den tillväxtmotor som världen så väl behöver just nu. Så visst är valet i USA viktigt men på torsdag, när Xi Junping väljs, kommer jag att lyssna extra noga. Vad vill han göra när han tillträder i mars? Prioriterar han sjukvården? Och vad ska han göra åt den ojämna fördelningen av välståndet i Kina? Vad ska han göra för det fattigare västra Kina? Och miljön där Kina står för många innovationer men också stora utsläpp – vad händer? Och korruptionen som fräter på landet, har han styrkan att göra något radikalt?

För det är egentligen ganska enkelt - vi svenskar och resten av världen behöver trygga kineser.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln