I dag blir blågult rött

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-11-25

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I eftermiddag blir vi ännu blågulare. Då gör riksdagen den 6 juni till helgdag.

Piggt och modernt?

Nationaldagen klubbas i riksdagen I dag skrotas annandag pingst som helgdag. I stället blir den 6 juni, nationaldagen, en röd dag.

Måndagen den 6 juni nästa år blir ingen vanlig arbetsdag. Då ska den svenska nationen firas. För första gången är nationaldagen, som kallades Svenska flaggans dag mellan 1916 och 1983, en röd dag.

Riksdagen motiverar sitt beslut med att "nationaldagen är värd ett större utrymme än den har i dag". Är den? Jag känner ingen utom riksdagens talman som firar nationaldagen. Och han gör det i tjänsten.

I den officiella retoriken är det inte nationen som Sveriges främsta opinionsbildare slår vakt om. Tvärtom, där prisas det internationella samarbetet och den globala utvecklingen.

Firar Vasa

I statsminister Göran Perssons senaste regeringsförklaring nämndes exempelvis ordet nationell, eller böjningar av det, fem gånger. Global och internationell förekom fyra gånger så ofta.

Tolv procent av dem som bor i Sverige är födda utomlands. Räknar man in dem med utländsk bakgrund, alltså där en eller båda föräldrarna är födda utomlands, blir siffran 22 procent. Mer än var femte svensk.

Det tycker riksdagen ska manifesteras med att göra nationaldagen till helgdag. Vi ska få ledigt från jobbet för att fira Gustav Vasas val till kung och 1809 års författning. Vaket!

Annandag skrotas

För att betala kalaset skrotas annandag pingst som helg. Det blir en vanlig måndag.

Kyrkan, LO och arbetsgivarna i Svenskt näringsliv protesterar. Kyrkan för att pingsten är religiöst viktig, arbetsmarknadens parter eftersom årsarbetstiden ökar.

Nästa år infaller dock den 6 juni på en måndag. Det blir en tredagarshelg precis som pingst. Året därpå kommer en stor del av löntagarna att ta kompledigt den 5 juni, det ger en fyra dagars frihet från jobbet.

Internationell praxis

Två år senare är det dags för nästa lediga tredagarspass, då infaller nationaldagen en fredag.

Men genom att göra den 6 juni till helgdag anpassar sig Sverige till praxis. I praktiskt taget alla andra länder är nationaldagen helg. Bara supernationalisterna i Storbritannien bryter mönstret.

Så gör de i andra länder

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln