Ministern skyller på landstingen

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2003-10-07

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Riksdagen i oktober 2003. Där avger socialministern följande häpnadsväckande löfte:

- Alla ska få vård.

Man tackar.

"ALLA SKA FÅ VÅRD" Socialminister Lars Engqvist klargjorde målet för psykvården: Alla ska få vård. Annars höll inte riksdagsdebatten om psykvården någon högre nivå. Ingen har gjort fel.

Sedan talmannen först sagt nej fick riksdagen tillåtelse att i går diskutera den fråga som resten av Sverige redan debatterat i flera månader. Den havererade psykvården.

Många våldsdåd

Bakgrunden är de många våldsdåden där förövarna varit i kontakt med psykiatrin men uppenbarligen inte fått tillräcklig hjälp och vård. Mordet på den 5-åriga flickan i Arvika, järnrörsmannen i Åkeshov, vansinnesföraren i Gamla stan och kanske också mordet på utrikesminister Anna Lindh.

Socialminister Lars Engqvist var på plats. Liksom centerledaren, kd-ledaren, folkpartiledaren, vänsterns andre vice ordförande, blivande moderatledaren och miljöpartiets expert på området.

Satte ner foten direkt

Man hade alltså kunnat vänta sig att diskussionen skulle hålla sig på en viss nivå. Det gjorde den inte.

Lars Engqvist satte ner foten direkt. Landstingen har det fulla ansvaret för sjukvården. Kommunerna har hela ansvaret för socialtjänsten. Medan riksdagen och regeringens ansvar begränsar sig till att stifta lagar och se till att tillsynen fungerar.

Ingen skugga på Engqvist alltså. Fast han efteråt medgav att det fanns anledning att vara självkritisk. Klädsamt.

Socialministern passade också på tillfället att klargöra målet för psykvården. Alla ska få vård.

Det är ett häpnadsväckande löfte. Inte för att det är felaktigt eller ouppnåeligt eller allmänt rundhänt. Utan för att ett statsråd i det 21:a århundradet i välfärdslandet Sverige anser sig vara tvungen att uttala en självklarhet.

Hoppet för de psyksjuka står nu till en nationell samordningsperson och till en utlovad vårdgaranti.

Samma metod

Regeringen har tidigare tillsatt en samordningsman för knarkvården, Björn Fries, och enligt Lars Engqvist har man redan börjat se förbättringar.

Därför ska samma metod användas för psykvården. Samordnaren ska jobba i tre år, ha ett kansli på omkring tio personer och jobba sig igenom följande digra dagordning:

Han eller hon, vem det blir får vi veta om ett par veckor, ska se till att vårdpengarna används på rätt sätt. Att fler kommuner och landsting ordnar en gemensam nämnd för psykvården. Kontrollera om det behövs fler vårdplatser, mer personal och mer pengar. Föreslå lagskärpningar om det behövs. Och se över psykvårdens arbetsformer. Arbetshäst sökes.

Inte bara kroppen

Inför riksdagsvalet förra året lovade socialdemokraterna att införa en nationell vårdgaranti. Den kommer att presenteras senare i höst.

Det är fortfarande oklart när garantin träder i kraft. Däremot lovade Lars Engqvist i går att den inte som tidigare vårdgarantier bara ska omfatta kroppen. Även psyket får vara med.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln