Nu tjänar de på - inte för folket

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-11-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Maktens symboler har blivit arbetarrörelsens

Statsministern (s) köper storgård och tar jägarexamen.

Facken delar ut attraktiva lägenheter till sig själva och sina barn.

Världen är helt enkelt upp och ned.

Det jäser i arbetarrörelsen. Förre kabinettssekreteraren Sverker Åström, 88, som tjänat många socialdemokratiska regeringar, pläderar i en debattartikel för regimskifte.

- Allt har sin tid. Socialdemokraterna skulle själva kunna dra nytta av en tid i opposition för att tänka över sin roll.

LO-ombudsmannen Olle Sahlström, nu avstängd från jobbet, är lika kritisk. Han talar om fackets maktfullkomlighet och brist på moral.

De är inte ensamma. På tidningarnas insändarsidor kokar det.

Orsakerna varierar. Men en röd tråd är att arbetarrörelsen adopterat beteenden som man förr tillskrev de besuttna.

De stämmer inte med de grundläggande värderingar som socialdemokratin anser sig stå för. Där är rättvisa och solidaritet centrala begrepp.

Lever inte som de lär

Det rimmar också illa med socialdemokraterna och fackens angrepp på avarter inom näringslivet. Skandiadirektörernas exempellösa bonusar och deras lägenhetsaffärer har med rätta kritiserats. Men tyvärr har arbetarrörelsen inte lyckats hålla rent framför egen dörr.

Ta hand om de dina: i Stockholm är ett hyreskontrakt i innerstaden en högvinst. I stiftelsen Anna Johansson-Visborg, som domineras av en avdelning inom Livs, har lägenheter och sommarstugor delats ut till styrelsen och styrelsens barn. LO:s vice ordförande har sett till att hans söner fått attraktiva kontrakt hos en annan rörelseanknuten fastighetsägare.

Skillnaden jämfört med Skandia handlar om lägenheternas standard. Mentaliteten däremot är densamma.

Maktens symboler blir arbetarrörelsens: gods, jakt och fina bilar har alltid varit symboler för makt och inflytande. Därför kanske det är följdriktigt att även arbetarrörelsens toppar, som haft den politiska makten i 63 av de senaste 72 åren, skaffar det.

Statsminister Göran Persson har köpt gård i Sörmland och tagit jägarexamen. Hans kompis, förre statsrådet Björn Rosengren, har en nyköpt karolinergård och kör Jaguar.

Intressant trend

Ingen kan kritisera dem för att de förverkligar sina drömmar. Det är tendensen som är intressant. Statsråd och direktörer har förenats. Inte i sin syn på tillväxt eller anställningstrygghet. Utan i vad man vill göra på fritiden.

I längden är den här utvecklingen förödande för de partier som i högtidstal och på 1 maj säger sig stå på småfolkets sida. I praktisk handling visar det sig alltför ofta att så inte är fallet.

På måndag träffar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin samtliga förste ombudsmän i LO:s distrikt. Där ska en inventering göras - vad döljs egentligen i fackens garderober?

Många höga politiker och fackliga ledare har fallit på eget grepp. De har predikat en sak men gjort något annat. Det kan bli fler.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln